Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

A sertés melyik részéből lesz a legjobb Húsvéti sonka?

2023. 03. 05. 11:10:50
A sertés melyik részéből lesz a legjobb Húsvéti sonka?

Ma egy olyan témával jöttünk, amely mindig is foglalkoztatta vásárlóinkat - és talán Téged is érdekel: Melyik húsrész a legfinomabb, melyik kevésbé zsíros, és melyik porhanyósabb?

Ha Te is szereted a füstölt húsokat, olvasd el is írásunkat!

Tudtad, hogy az élelmiszerkönyv szerint sonka csak a sertés combjából, vagy a lapockájából készülhet? Ennek ellenére a köznyelv sonkának nevezi a sertés egyéb húsrészeit is, ha azok hasonló eljárással készülnek. Így füstölt tarja, karaj, vagy akár csülök is kerülhet a húsvéti asztalra sonka gyanánt.

Ezeknek a húsoknak hasonlóan a sonkához, helyük van a magyar gasztronómiában, sőt, színesítik azt. Ezért nézzük az egyes darabok előnyeit, hátrányait!

 

Angol szalonna

Amikor gyerek voltam, ez volt az egyik kedvencem.

Ugyan a nevéből nem derül ki, de az angol szalonna nem más, mint füstölt, bőrös karaj. A karaj a sertés legszárazabb része. A kevés zsírréteget, ami a bőr és a hús között húzódik, egyszerűen le is  lehet vágni. Ezért választják ezt gyakran a vásárlóink, főleg a fiatalabb korosztályból.

A főzés viszont nem tesz jót a karajnak. A hosszú rostjai hőkezelés hatására megkeményednek, igazi kihívás lesz utána azt megrágni. De hidd el, hajszálvékony szeletekben nyersen és főzve is az egyik legjobb ízélményt nyújtja. Egyedi aromája különlegessé teszi.

Igazán jó választás lehet:

  • Szendvicsekben, 
  • Salátákban kiválóan megállja a helyét, és
  • A súlyukra odafigyelők is nyugodt szívvel fogyaszthatják, hiszen 100 g füstölt angolszalonna átlagosan csak 163 kalóriát tartalmaz!  

 

Füstölt csülök

Sokak nagy kedvence a füstölt csülök. Főleg, azoknak ajánlom, akik szeretik a ragadós, cupákos részeket.

Nyersen jellemzően nem fogyasszuk. Főzés során a húsa puha és szaftos lesz, az eredmény minden fáradságot megér. Ha még nem kóstoltad, mindenképp megéri kipróbálni!

Hátránya, hogy viszonylag nagy darab hús, nehezen, szeletelhető, valamint sok a „veszteség”.  A bőrét nem mindenki eszi meg, alatta gyakran vastag zsírréteg rejlik. Ráadásul a nagy csont is kárba vész, ha nincs a családban egy lelkes ebedli.

Hogyan érdemes a csülköt felhasználni?

  • Kocsonya készítéshez a legjobb választás. 
  • Nálunk Zalában gyakran a paradicsomos káposztába főzik
  • Bográcsozás idején babos ételekbe nagyon kedvelt,
  • Előfőzve, majd beírdalt bőrrel sütőben sütve, igazi ünnepi fogás lesz belőle.
  • És természetesen Húsvéti sonka gyanánt is megállja a helyét.

 

Füstölt tarja

Következő hús a tarja, amely édesanyám kedvenc húsa, de ahogy én is "idősödöm"  egyre szívesebben fogyasztom. Mi szól mellette? 

A tarja egy zsírszövettel szépen átszőtt húsrész. Hőkezelés során a zsiradék a hús rostjaiba olvad,  így a tarja rendkívül porhanyóssá válik. Olyannyira, hogy csaknem szétolvad a szánkban.

Az íze talán nem éri el a csülökét, de megközelíti azt. Ráadásul tiszta hús, bőr és csont nélkül, könnyen, és szépen darabolható, szeletelhető. Használata pedig rendkívül sokoldalú.

Nézzük a felhasználási lehetőségeket:

  • Ha nem zavar a zsírréteg, nyersen is fogyasztható.
  • Ételekbe főzve ideális.
  • Sokan használják kocsonyába,
  • Remek választás a húsvéti asztalra.

 

Comb sonka

A végére maradt a tradicionális combsonka. Az egyik legkedveltebb húsrész Húsvét környékén. Ez a sertés egyik legnemesebb húsrésze, arany középút a füstölt húsok között. 

Megfelelő mennyiségű zsírréteggel rendelkezik, így kevésbé lesz rágós, de nem túl zsíros.

A combsonka nyersen és főzve egyaránt fogyasztható, könnyen szeletelhető, de nagyobb darabban is főzhető

Mire használható? Hát mindenre.

  • Nyersen,
  • főzve, de akár
  • szeletekben sütve is megállja a helyét.
  • Húsvét alkalmából pedig a leggyakrabban választott füstölt hús.

 

De létezik egyéb füstölt is...

Természetesen van még más füstölt hús is, amit üzletekben találsz.

Leggyakoribb a füstölt lapocka, amely hasonlít a combhoz, de kissé keményebb és inasabb a húsa. Gyakran kötözött sonkát készítenek belőle. Sokan a kedvezőbb ára miatt választják. Többnyire a gyorsérlelt sonkák is lapockából kerülnek ki.

Emellett találhatsz tiszta, bőr és zsír nélküli karajt, és akár füstölt szűzpecsenyét is. Ezek valódi ínyencségek. Nem feltétlenül valók húsvéti sonkának.

Összefoglalva, bátran válassz a különböző füstölt húsok közül!

A sertés különböző részei más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, így magad is megtalálhatod az ízlésednek megfelelőt.

Ha mégis bizonytalan vagy, nézz körül oldalunkon! Biztosítunk arról, hogy minőségi, lassú érlelésű, zalai kisüzemben készült terméket kapsz, amelyet otthonról kényelmesen megrendelhetsz, mi pedig házhozszállítjuk.

Őrizzük és ápoljuk a régi gasztronómiai hagyományainkat!

Hagyományos füstölt húsok kínálatunkat itt találod:

Füstölt húsok - Kolbász és szalonna hagyományosan - szalonnabolt.hu

Ha pedig egyéb írásunkat is elolvasnád, ide kattints: 

Blog (szalonnabolt.hu)

Tartalomhoz tartozó címkék: hagyományok Húsvét