Leírás
A jó sonkát mindenki szereti! A Húsvéti időszak kimaradhatatlan étele, de sokan az ünnepeken túl is szívesen fogyasztják.
A sertés melyik részéből készül a sonka?
A füstölt, darabolt sonka a sertés hátsó combjából készül. Ez a rész húsosabb, kevésbé inas, nem túl száraz, ezért a füstölés után is omlós, jól szeletelhető marad.
Sokan nem tudják, de a sertés első combját (lapockát) is szokás sonkának nevezni, általában abból készül a kötözött sonka – Lapockát viszont mi nem használjuk fel, csak a hátsócombot, hogy a sonka valóban ünnepi minőségű legyen.
Füstölt sonka felhasználása
Legtöbbünknek a füstölt sonkáról a Húsvét jut eszébe - pedig nem csak húsvétkor tökéletes választás. Arany középút a száraz karaj és a zsírosabb tarja között.
- Sokan főzik magyaros ételekbe, mint például bablevesbe, vagy káposztába
- Önmagában, nyersen is kiváló, vékony szeletekben, szendvicsekbe, hidegtálakra, vagy
- Egy-egy vastagabb szelet hagyományos vacsoraként
- A leggyakrabban combsonkából készül a húsvéti sonka
- Felhasználhatjuk pizza feltétként, tészták ízesítésére, és még sokáig sorolhatnám a lehetőségeket
Hogyan készül a füstölt sonkánk?
A többi termékünkhöz hasonlóan a füstölt, darabolt sonka is Zala vármegyében, a Végh Farm kisüzemében készül.
A sertés 8-9 kg-os hátsócombját a hentes először kicsontozza, majd a különböző izomcsoportokból álló részeket 2-3 kilós darabokra bontja.
- A húsokat először száraz sóba forgatják,
- majd egy hét elteltével páclébe kerül, hogy a sós lé jól átjárhassa az egyes darabokat.
- 4 hét után mehetnek a füstölőbe, ahol keményfa hideg füstjén kapnak barnás színt, füstös ízt, és csodálatos illatot.
Így lesz a combhúsból az a puha, füstös sonka, amit már gyerekkorunkból is ismerünk.
A hagyományos sonkánk nem olyan kemény, mint az olasz vagy spanyol sonkák – de a két nap alatt készült, gyorsérlelt sonkával sem lehet egy lapon említeni.
Füstölt sonka súlya, és kiszerelés
Rendelhetsz a sonkából egész darabot, de ha az sok Neked, elvágjuk, mintha a sarki hentesnél vennéd a sonkát. Kérhetsz 1 kg-ot, vagy 1/2 kg-ot is. A lap tetején, a termékek neve alatt közvetlenül tudsz mennyiséget választani.
Jelenleg az egész darab oldalán vagyunk.
Egyes darab sonkák súlya változó, függ attól is, hogy a comb melyik részéből készül. Általában 1,8-2,5 kg között marad.
- A felsálrész kisebb, húsosabb, és bőr nélküli, vagy egész kevés bőrrel.
- A frikandó szív alakú, kevés szalonnával, bőrrel,
- A dió-slussz rész hosszabb formára alakított, 1-2 cm szalonnával, bőrrel
Ha tudod, melyik részből szeretnél, azt a "Megjegyzések" pontban, a rendelési folyamat utolsó oldalán nyugodtan írd meg.
Rendelésedet leadhatod itt, a szalonnabolt weboldalán, de telefonon is felhívhatsz minket. Elérhetőségünk: 06-70-169-6588, ahol hétfőtől péntekig 8-16 óra között várjuk a hívásodat
Szállítás és fizetés
A Szalonnaboltunk az ország egész területén szállít. Az MPL posta és a GLS futárszolgálat közül tudod kiválasztani, melyik szimpatikusabb számodra. A csomagot kérheted házhoz, vagy automatába is.
Általában néhány napon belül tudjuk feladni a rendeléseket - kiemelt időszakban ez lehet egy hét. A várható kiszállítás időpontját a lap tetején az ár mellett tudod ellenőrizni.
A kiválasztott termékeket a csomag összeállításakor fogjuk megmérni, mert nem biztos, hogy pont 2,1 kilós darabot tudunk küldeni Neked, mint ami a kalkulációban szerepel. A pontos fizetendő összegről ezért a csomag összeállításakor küldünk értesítést!
Jelentősebb eltérés esetén mindenképp felvesszük veled a kapcsolatot.
A számlázásról és szállításról bővebben itt olvashatsz!
Tárolás
Füstölt húsaink 45 napos minőség megőrzési idővel készülnek. Ez azt jelenti, hogy megfelelően tárolva, hűs, szellős helyen lógatva, a hagyományos érlelésű füstölt sonkáink legalább addig minőség romlás nélkül tárolhatók, de utána sem lesznek rosszak.
Természetes módon száradnak, érnek. Megváltozik a színük, keményebbek lesznek, de van aki épp így szereti.
Őseink a sonkát - ha az megmaradt - fél évvel később is fogyasztották. Gyakran kéreg képződött rajtuk, de azt levágták, a finom, érett húst pedig nem hagyták kárba veszni.
Fontos: hűtőben a sonka hamarabb veszít az élvezeti értékéből, mert vízmegkötő és egyéb adalékanyag nem védi a párás környezetben.
A helyes tárolásról itt olvashatsz többet
Összetevők
Összetevőkről és tápértékekről a Paraméterek alatt találsz további információt.
A Végh Farm Csoportról itt tudsz olvasni!
Amit még fontosnak tartunk
Mivel élelmiszerről van szó, ezért itt az elállás joga itt nem érvényes!
Ha a feladás napjáig módosítanál, vagy lemondanád, szólj nyugodtan! De utána erre már nincs lehetőség! Ha kiküldjük a csomagot, és nem veszed át, a zárt dobozban az oda-vissza úton megromolhatnak a húsok, és ezzel kárt okozol.
Ha bármilyen kérdésed lenne, a kapcsolatok menüben találsz elérhetőségeket, szívesen állunk a rendelkezésedre!
Ha igazi, hagyományos füstölt sonkát szeretnél a család asztalára, rendeld meg, mi pedig igyekszünk minél előbb eljuttatni hozzád, hogy élvezhesd a régi, jól ismert ízeket.
Ha bizonytalan vagy, görgess kicsit lejjebb, és olvasd el, mit írtak rólunk a vásárlóink!
Paraméterek
Füstölt, nyers, bőrös comb sonka, lassú pácolással | |
Készítő:Végh Farm Csoport | |
Összetevők:csont nélküli, bőrös sertés comb, étkezési só, tartósítőszer(nátrium-nitrit) | |
Minőségét megőrzi 0-(+20)°C közötti hőmérsékleten tárolva a címkén jelzett időpontig, a készítéstől számított 45 napig | |
Javasolt tárolás:függesztve, szellős helyen | |
A termék nyersen és/vagy hőkezelve (sütve, főzve) fogyasztandó. | |
Átlagos tápérték 100 g termékben | |
Energiatartalom | 1254 kJ/303 kcal |
Zsír | 26 g |
amelyből telített zsírsav | 10,8 g |
Szénhidrát | <1 g |
amelyből cukrok | <1 g |
Fehérje | 16,2 g |
Étkezési só | 4 g |
"A tápértékek természetes módon ingadozhatnak" | |
HAZAI ALAPANYAG, MAGYAR TERMÉK |
Facebook kommentek
Rólunk mondták