Én mindig úgy készítem a disznótorost, ahogy azt otthon láttam gyerekkoromban. Mifelénk eleve sok krumplit esznek. Miért ne ennénk a hurkát-kolbászt is azzal? Főleg, ha együtt tudjuk sütni? Azt hiszem, hogy ez a titka annak is, hogy a mi hurkánk nem reped ki.
De nézzük, mikor is reped ki a hurka...
Általában két oka lehet annak, ha a hurka kidurran. Az egyik a készítés során elkövetett hibából ered. Ha ugyanis túlságosan sok töltelék kerül a bélbe, akármit is teszel vele, sütés közben az megduzzad, a hurka vékony bele nem bírja, és megreped. A másik tipikus hiba, hogy túl gyorsan sül a hurka. Ilyenkor kiszárad a bél, rugalmatlan lesz, és azért szakad ki.
Van azért néhány praktika, ami segítségünkre lehet
Olvastam valahol, hogy szokás vizet önteni a tepsibe, vagy sütés előtt beáztatni a hurkát. Ettől rugalmasabb lesz a bél, így valóban segítség lehet.
Erre viszont nincs szükség, ha krumplival együtt sütjük, mint ahogy mifelénk, Zalában.
- A krumplit meghámozzuk, szeleteljük, vagy hasábra vágjuk, majd elterítjük a tepsibe.
- Zsírral megkenni nem szükséges, mert a hurkából-kolbászból elég zsiradék sül ki.
- A sót viszont ne sajnáljuk, mert a sült krumpli szereti!
Sülés közben a burgonya elég nedvességet ad a vékony bélnek, ettől rugalmasabb lesz, és kevésbé reped el. Nem mellesleg, isteni köretet is kapunk! Mi sütés után az asztal közepére helyezzük a tepsit, és versenyzünk, ki találja meg a ropogósabb részeket...
- Biztos ami biztos, a hurkát sütés előtt megszurkáljuk, így sülés közben a gőz el tud távozni.
- Nem szabad túl forró sütőben sütni,
- Vagy légkeverést használni, mert az ugyancsak szárítja, és megrepesztheti a vékony bőrt.
- Mi 170-180 °C-on sütjük alsó-felső sütésen,
- Jó egy órán át, hogy a krumpli is megsüljön, és a hurka bőre is finom ropogós legyen.
- Ha van időd és energiád, készíthetsz párolt káposztát is mellé, remek párosítás!
Ha kedvet kaptál, próbáld ki Te is, keress a piacon egy jó termelőt, és melegítsd be a sütőt!
Ha pedig más receptet is olvasnál tőlünk, ide kattints: