Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Ehetünk-e jó szívvel kolbászt, szalonnát?

2022. 05. 19. 14:34:02
Ehetünk-e jó szívvel kolbászt, szalonnát?

Nem titok, a füstölt áruk nem sorolhatók a modern, egészséges ételek kategóriájába. A kérdés az, hogy szabad-e mégis szeretnünk és fogyasztanunk ezeket a finomságokat?

A válasz meglepő lehet számodra

 

A füstölt áruk - mint például a szalonnák és kolbászok - régóta részei a magyar konyhának és kulturális örökségünknek. Bár a tudatos táplálkozás egyre nagyobb figyelmet kap, nem szabad elfelejtenünk az érzelmi oldalát, amelyet ezek az ételek képviselnek. A füstölt áruk az emlékeinket idézik fel, és színesítik az étkezéseinket.

Természetesen fontos, hogy megemlítsük az egészségügyi kérdéseket is.

A füstölt árukban általában magas a sótartalom. A botulizmus megelőzése érdekében pác-sót használnak. A sertéshúsból adódóan zsírban és koleszterinben gazdag ételekről beszélünk. Ezért és túlzott fogyasztásuk hosszú távon káros lehet.

Ugyanakkor ezeket az ételeket nem minden nap fogyasztjuk. Inkább ízesítőként használjuk őket, vagy vékony szeletekben.

A nagyüzemi élelmiszergyártással szemben a hagyományos füstölt áruk régi receptek és technikák alapján készülnek. Ezek az ételek nem tartalmaznak glutént, tejet vagy egyéb káros adalékanyagot, amelyek manapság gyakran jelen vannak az ipari élelmiszerekben.

Így hát, legyen szó a finom ízekről, a hagyományokról vagy az érzelmi élményekről, a füstölt áruk helyet kaptak táplálkozásunkban és kultúránkban.

Hiszen hozzá tartoznak a tradicionális magyar konyhához. A többségünk számára a bableves füstölttel készül, úgy, ahogy a rakott krumpli kolbásszal. 

Ételeinkhez emlékek és érzések tartoznak.

  • Néztétek-e már a gyerekeiteket és barátaikat, miközben lelkesen sütötték a szalonnát a tábortűz mellett?
  • Mertetek-e már ki kocsonyát több órai főzés és várakozás után? 
  • Éreztétek-e az illatát a hagyományos húsvéti sonkának?
  • És élveztétek-e a vasárnapi reggelit, amikor a férjetek/feleségetek szalonnás tojást készített a családnak?

Ha igen, akkor tudjátok, miről beszélek…

Ha így tekintünk a kolbászra, szalonnára, igenis helyük van a táplálkozásunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód hagyományok