Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

A Mama kocsonyája

A Mama kocsonyája

Az én anyósom több mint nyolcvanéves, de még most is otthonosan mozog a konyhában. Karácsony előtt minden évben előkerül a nagy kocsonyásfazék, és indulhat a készülődés, ami igazi családi esemény.
Egyszer karácsony környékén főzünk, aztán még egyszer, mielőtt igazán tavaszba fordul az idő. Ilyenkor mindig jó nagy adagot készítünk: a gyerekek is visznek belőle, de még a szomszédnak is jut.

Hozzávalók (8-10 tányérhoz):

  • 1-1,5 kg kocsonyahús (Mama körmöt, bőrkét és farkat főz vegyesen. Ha nem vagy biztos a dolgodban, egyszerűen vegyél egy összeállított csomagot, vagy kérd ki a hentes véleményét)
  • 1 db jó minőségű - hagyományos érlelésű - füstölt nyers csülök - lehetőleg hátsó, mert az a húsosabb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma 
  • 1-2 babérlevél
  • egész magyarbors
  • egy darab szárított paprika a paprikafűzérről - ha van otthon
  • ízlés szerint zöldségek (répa, zeller)

 

Főszereplő a füstölt nyers csülök...

 

A recept a Mama receptje, ő így tanulta még az édesanyjától, és nálunk így is maradt meg.

A húsokat mindig gondosan válogatjuk össze, és mi természetesen hagyományosanan érlelt füstölt csülköt teszünk bele – enélkül nem igazi a kocsonya. Azok a gyorsérlelt húsok, amik néhány nap alatt elkészülnek füstaromával, sosem adnak olyan ízt, mint a hagyományos változataik. Tudom, árban jelentős különbségek lehetnek, de egy évben csak egyszer-kétszer főzünk ilyen finomságot... 

Több receptben olvastam már, hogy füstölt tarjából készítik a kocsonyát csülökhús helyett – az is nagyon finom, de mivel a tarja nem csontos-bőrös, ilyenkor érdemes több körmöt vagy bőrt tenni a fazékba, hogy szépen megdermedjen majd a lé.

A fűszerezés egyszerű, fokhagyma, vöröshagyma, egész bors és babérlevél a kötelező hozzávaló, mi szárított paprikát használunk még, mást nem. Vannak ismerőseim, akik zöldégeket - sárgarépát, fehérrépát, zellert - is tesznek a kocsonyába, de abból csak egy kevés kerüljön bele, és ráér a főzés vége előtt egy órával.

Így készül nálunk:


A csülköt, illetve a füstölt húst előző este beáztatjuk hideg vízbe, mert a pácolás miatt olyan sós, a füstölt hús aromája pedig intenzív, hogy elnyomná a kocsonyánk ízét. - Figyelem! Ha gyorsérlelt hússal dolgozol, azt nem szabad áztatni! 

Másnap leöntjük róla a vizet, frisset öntünk rá, majd a feldarabolt körömmel, bőrkével, feltesszük főni.

  • A kocsonyahúst felesleges túl apróra vágni, mert úgyis hosszú ideig főzzük majd.
  • A víz legyen annyi, hogy bőven elfedje a húsokat.
  • Ha felforrt, leszedjük a habját, hozzáadjuk a fűszereket
  • A szép kocsonya titka, hogy nagyon kis lángon, szinte gyöngyözve főzzük akár 4-5 órán keresztül. Ha a hús leomlik a csontról, akkor valószínűen jó lesz.
  • Mama a főzési idő vége felé ellenőrzi a kocsonyát. Hideg tányérra önt egy keveset a léből. Ha az megdermed, akkor elkészült a kocsonya.
  • Leveszi a fazekat a tűzről, majd hidegre helyezi, és legalább 1-2 órán át hagyja hűlni. 
  • A tetején lévő zsírt leszedi. A nagyobb részét kanállal meri le, majd konyhatörlő papírkendőt borít rá, hogy felszívja a felesleges zsírt.

 

Ezt követően jön a kedvenc részem, amiben már én is segíthetek. 

  • Előkészítjük az asztalon a tálakat.
  • A megfőtt húsokat kiemeljük a léből.
  • Lassan és gondosan szétosztjuk a húsokat a tálakba. Mi fiatalok a csülökhúst szeretjük. Anyu és Mama megeszik a körmöt, bőrkét is, az ő tányérukba abból is teszünk. Én szeretem a kocsonyában a főtt tojást is. Máshol főtt sárgarépa kerül a húsok közé. Ki, ahogyan szereti...
  • Miután szépen elosztottuk a húsokat, egy szűrőn keresztül óvatosan merjük rá szép, áttetsző levet.
  • Hűvös helyen hagyjuk megdermedni, másnapra lesz igazán finom.

 

Ha kedvet kaptál, próbáld ki Te is!

Ezzel a leírással remélem könnyen követhető útmutatót adtunk a kocsonyafőzéshez. Ha füstölt húsra van szükséged, vagy kíváncsi vagy a termékeinkre,  gyere a FŐOLDALUNKRA!

 

További receptekért kattints a RECEPTEK oldalra! 

A blogbejegyzéseinket itt találod: BLOG,

Tartalomhoz tartozó címkék: magyar konyha recept