Húsvét alkalmából a fél ország sonkát főz, (a másik fele pedig hazamegy az édesanyjához
)
Úgyhogy nyugodj meg, a sonkafőzésben nincsen semmi ördöngöség!
Itt azt a receptet olvashatod, amit magunk is alkalmazunk. Így főzi a sonkát édesanyám, és a nyolcvanpár éves anyósom is.
Ha ízletes, éppen elég sós, füstös, és omlós húsvéti sonkával szeretnéd kényeztetni az ízlelőbimbóidat, akkor a főzés valójában a sonka vásárlásával kezdődik. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy érdemes inkább kevesebb füstölt húst vásárolni, de az legyen olyan, amilyennek lennie kell. Hiába főzöd az ízfokozóktól és aromáktól illatos gyorsérlelt kötözöttsonkát a legnagyobb szakértelemmel, a végeredmény sosem lesz olyan, amire gyerekkorodból emlékszel. De ha több hétig érlelt, valódi füstön készült sonkát választasz, az már egy jó kezdet a sikerhez.
Tehát vegyük alapul, hogy sikerült egy hagyományos darabot beszerezni - (Azért fontos ez, mert a gyorsérlelt sonka készítése eltér az itt leírtaktól!)
Az első teendőd legyen mindig az, hogy néhány órára, vagy akár egész éjszakára áztasd be a húst! Nem kell félni, hogy eltűnnek a ízek! Ezek a sonkák annyi sót és füstanyagot szívnak magukba a 4-6 hét alatt, hogy marad elegendő, sőt így lesz tökéletes!
Ha úgy döntöttél, hogy eljött a főzés ideje, öntsd el az áztató vizet, engedj a húsra friss levet! A hagyományos érlelésű sonkát mindig hideg vízben tedd fel főni. Ez is segít abban, hogy puhábbra főljön a hús.
A főzőlevet fűszerezheted, de ha csak tiszta vizet használsz, akkor sem rontasz el semmit!
Én a sonkát úgy készítem, ahogy otthon tanultam:
- A fokhagymával nem spórolok, mehet jó néhány gerezddel, vagy akár egy egész fejjel a fazékba.
- Kell egy kevés egész bors, és
- Teszek bele egy-két darab babérlevelet. Az utóbbiból tényleg elég 1-2 db, mert nagyon intenzív fűszer.
- Ismerek olyant, aki vöröshagymát, szárított paprikát is tesz a lébe, mi azt kihagyjuk.
- De biztos van még számtalan variáció, csak a képzeletünk szab határt.
Az viszont fontos, hogy a főzőlé a sonkát lepje el. Sietni nem kell a főzéssel, szépen lassan készüljön el a sonka, elég, ha csak gyöngyözik a főzőlé.
A főzési idő mindig a hús nagyságától függ. Arany szabály szerint ahány kilós a sonka, annyi óra a főzési idő. Bevallom, én egy kicsit tovább főzöm. Ha bizonytalan vagy, bökd meg a húst egy tűvel, vagy húsvillával, érezni fogod, hogy elég puha-e már.
Majd a húst a főzőlében hagyd kihűlni, attól lesz puha, szaftos a húsvéti sonkád!
Tipp:
- A főzőlevet se hagyd kárba veszni! Lefagyaszthatod, elteheted egy jó bableveshez, lencsefőzelékhez, vagy akár rizottóhoz.
- Többen mesélték, hogy a tojást is a sonka levében főzik, hogy az még finomabb legyen.
- Egy kedves vásárlómtól hallottam, hogy Ő eleve több sonkát főz, mint amire a családnak szüksége van. Miután kihűl a hús, gyorsan beteszi a "felesleget" a fagyasztóba. Amikor pedig szükség van rá, hipp-hopp az asztalra kerülhet a finom főtt sonka...
Manapság minden változik, az ünnepek is mások, mint valaha. A régi hagyományokat egyre kevésbé követjük... A legfontosabb, mégis, hogy akár egy vidám étkezés erejéig, de együtt legyen a család!
Mert a jó étel összehoz!
Áldott Húsvéti ünnepeket kívánunk!