Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Sonkás pirított tészta (anyósom módjára) - nemcsak húsvéti sonka maradék mentésére

Sonkás pirított tészta (anyósom módjára) - nemcsak húsvéti sonka maradék mentésére

Mi a maradék főtt sonkából leggyakrabban „Sonkás mácsikot” készítünk. - Lassan kivesznek ezek a régi kifejezések, de Zalában még nevezik mácsiknak a kifőtt tésztát. 

Ezt a receptet az anyósomtól tanultam. Egyszerű, gyors – és mégis, amikor ropog a tészta, és érződik benne a sonka füstje… hát, a férjem és a fiam imádják.

Nem kell hozzá más, mint tészta, sonka és egy kis zsír.

De nézzük a receptet!

Sonkás pirított tészta (anyósom módjára)
4 adaghoz

Hozzávalók:

35-40 dkg tészta (fodros nagykocka vagy amit szerettek – ha van idő, lehet házi gyúrt tészta is, az a legjobb)

15-30 dkg főtt, füstölt sonka – egészen apróra vágva (mintha a petrezselyem zöldet aprítanánk)

1-2 evőkanál zsír

 

Így készül:

 

Tésztát főzünk.
Egy nagy fazék sós vízben kifőzöm a tésztát. Nem kell túl puhára, jobb, ha egy kicsit harapható marad. Leszűröm, félreteszem.

 

A sonkát előkészítjük.
A főtt sonkát felmetélem, majdnem mintha darálnám. Minél apróbb, annál jobb, hogy minden falatra jusson belőle. A serpenyőt felforrósítom, egy-két kanál zsírt teszek bele, és ezen futtatom meg a sonkadarabokat. Nem kell ropogósra sütni, hiszen később a tésztával átsütöm.

 

Összepirítjuk.
Hozzáadom a megfőtt tésztát a serpenyőbe. Alaposan összeforgatom a sonkával, és onnantól már csak türelem kell. Közepes lángon hagyom pirulni, időnként megkeverem. Akkor jó, ha a tészta szélei elkezdenek ropogósra sülni. Ez akár 10-15 perc is lehet, attól függ, mennyi van a serpenyőben, és mekkora a láng.

 

Tipp: Ha több tésztát készítesz, ne zsúfold túl a serpenyőt – inkább pirítsd két részletben, hogy minden falat szépen meg tudjon pirulni.

 

Ha különlegesebb sonkás ételt készítenél, nézd meg Húsvéti sonka mentő quiche, azaz francia pite írásunkat

Amennyiben további receptjeinkre is kíváncsi vagy, kattints ide: 

RECEPTEK (szalonnabolt.hu)

Ha pedig csak a füstölt hiányzik, nézz  körül a weboldalunkon, garantáltan találsz valami finomat   wink 

Kolbász és szalonna hagyományosan - szalonnabolt.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: hagyományok Húsvét