Sonkás pirított tészta (anyósom módjára)
4 adaghoz
Hozzávalók:
35-40 dkg tészta (fodros nagykocka vagy amit szerettek – ha van idő, lehet házi gyúrt tészta is, az a legjobb)
15-30 dkg főtt, füstölt sonka – egészen apróra vágva (mintha a petrezselyem zöldet aprítanánk)
1-2 evőkanál zsír
Így készül:
Tésztát főzünk.
Egy nagy fazék sós vízben kifőzöm a tésztát. Nem kell túl puhára, jobb, ha egy kicsit harapható marad. Leszűröm, félreteszem.
A sonkát előkészítjük.
A főtt sonkát felmetélem, majdnem mintha darálnám. Minél apróbb, annál jobb, hogy minden falatra jusson belőle. A serpenyőt felforrósítom, egy-két kanál zsírt teszek bele, és ezen futtatom meg a sonkadarabokat. Nem kell ropogósra sütni, hiszen később a tésztával átsütöm.
Összepirítjuk.
Hozzáadom a megfőtt tésztát a serpenyőbe. Alaposan összeforgatom a sonkával, és onnantól már csak türelem kell. Közepes lángon hagyom pirulni, időnként megkeverem. Akkor jó, ha a tészta szélei elkezdenek ropogósra sülni. Ez akár 10-15 perc is lehet, attól függ, mennyi van a serpenyőben, és mekkora a láng.
Tipp: Ha több tésztát készítesz, ne zsúfold túl a serpenyőt – inkább pirítsd két részletben, hogy minden falat szépen meg tudjon pirulni.
Ha különlegesebb sonkás ételt készítenél, nézd meg Húsvéti sonka mentő quiche, azaz francia pite írásunkat
Amennyiben további receptjeinkre is kíváncsi vagy, kattints ide:
Ha pedig csak a füstölt hiányzik, nézz körül a weboldalunkon, garantáltan találsz valami finomat