Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Saláta ropogós szalonnával

2022. 01. 14. 15:58:52 Baján Andrea
Saláta ropogós szalonnával

Sokan úgy hiszik, ha szalonna, akkor az csak egészségtelen és kalóriadús lehet. 

Ezért hoztam ma egy ellenpéldát. 

Bizonyára hallottátok már, a saláta nem csak nyáron jó választás, hanem télen is. Mi is sokféleképpen fogyasztjuk, sajttal, hallal, tojással, magokkal, és persze finomabbnál finomabb öntetekkel. És hogy hűek maradjunk a www.szalonnabolt.hu-hoz, a szalonnát sem hagyjuk ki a feltétek közül. 

Még fiatal koromban - ahogy mondani szoktam, "az előző életemben", Tirolban egy síparadicsomban dolgoztam. Az ottani ételek jól harmonizálnak a magyar konyhával, és hamar megszerettem az ottani specialitásokat. A receptfüzetem tele van a finomságaikkal, a családom és a barátaim mindig örülnek, ha előkerülnek ezek a különlegességek. Örök kedvenc természetesen a császár morzsa Tiroli módra, de arról majd legközelebb írok...

Most egy szalonnás saláta receptjét szeretném megosztani, ami ugyan nem tiroli különlegesség, de ott ismertem meg, és a mai napig újra és újra elkészítem. Nem mellesleg, a 9 éves fiam egyik kedvence.

 

Hozzávalók:

  • Zöld saláta (hagyományos magyar fejessalátával nem olyan finom. Inkább roppanósabb, ízesebb salátát válasszunk, mint a római saláta, madársaláta, jégsaláta, rukkola, de tökéletesen harmonizál a szalonnához a kesernyés endívia vagy cikória is. Mi leginkább vegyesen szeretjük 
  • A főszereplő a szalonna. Vékonyra szelve. Kolozsvári, vagy bacon. Nem kell sok belőle, adagonként egy-két vékonyabb szelet elegendő
  • Néhány csepp olívaolaj, balzsamecet, vagy borecet
  • Ezen kívül már csak a képzeletünk szabhat határt! Mi szeretjük a salátában a lila hagymát, az olívabogyót, paradicsomot, mandulát. De nagyon ízletes a zöldsaláta-szalonna páros önmagában is. Döntse el mindenki, mi az, ami számára a befutó, és illik a roppanós szalonna mellé

 

Elkészítés mindössze 5 percet vesz igénybe.

Ez az egyik oka annak, hogy annyira szeretem a salátákat. Előbb elkészül, mint ahogy leírnám a receptjét. 

Egy tálba tépkedjük szét a salátát, és ha más zöldségeket is adunk hozzá, aprítsuk fel őket.

Ezután vegyünk egy serpenyőt, és közepes hőfokon hevítsük fel. Még mielőtt forró lenne, adjunk hozzá egy kevés olívaolajat, majd tegyük bele a vékonyra szeletelt vagy kockázott szalonnát. Ez azért fontos, mert a zsír csak akkor tud jól kisülni a szalonnából, ha megfelelő időt hagyunk neki. Ha forró serpenyőben kezdenénk el sütni, könnyen megégne, és a felesleges zsír benne maradna. Minél lassabban sül a szalonna, és minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz.

Fontos, hogy milyen szalonnával dolgozunk. Egy gyorsérlelt termék nem tud rendesen megsülni, belül nedves és szivacsos marad. Érdemes inkább hagyományos kolozsvári szalonnát választani.

 

Amikor ropogós a szalonna, akkor jön a recept érdekes része. 

Fogjuk a balzsam vagy borecetet, és azt az adagot, amit a salátára szánunk, ráöntjük a forró szalonnára. Ne lepődjünk meg, azonnal felhabzik. A serpenyő tartalmát gyorsan rá kell, hogy öntsük a salátára, különben a dresszingünk villámgyorsan elpárolog. Nem kell félni, hogy savanyú lesz. Ezek az ecetek 5-6 %-osak, és a hirtelen forrástól még veszítenek az erejükből. Viszont ízletes, krémes öntete lesz a fogásunknak. Sózni nem kell, a szalonnából sül ki elegendő.

 

Ennyi a recept. 

Kíváncsi vagyok, hogy ízlik. Ha kipróbálod, örömmel veszem a visszajelzésedet! Akár a kapcsolatok menüben található email címre vagy a közösségi oldalakon is!

Szép napot, és jó étvágyat kívánok!