Leírás
Mi is az a tokaszalonna?
A tokaszalonnát sokan abált szalonnaként – vagy a paprikás változatát, csécsi szalonnaként – ismerik. Ez a változat rövid pácolás után abálva, vagyis finoman „főzve” készül, így a fokhagymás, fűszeres főzőlé átjárja a szalonnát, és megpuhítja.
Nos, a mi tokaszalonnánk nem ilyen!
Itt Zalában mi a tokaszalonnából füstölt szalonnát készítünk. Nem főzzük meg, hanem sózás és pácolás után keményfán füstöljük, majd nyersen küldjük el Neked.
A tokaszalonna mindig vékonyabb, mint a csemegeszalonna vagy a háta-szalonnából készült kenyérszalonna. Magassága mindössze 1–2 cm, közepén vékony húsréteg húzódik. A szalonnarész keményebb, rágósabb, mint a háta-szalonnáé vagy a karajszalonnáé – az íze viszont kárpótol mindezért
Miért szeretjük a füstölt tokaszalonnát?
- Mert megsütve egyszerűen páratlan: nem esik össze, megtartja a textúráját, és szépen pirul. Sütés közben nem enged ki fehér levet, nem távozik belőle víz vagy sólé. Először kellemesen felpuhul, gyönyörű, üveges lesz, majd ha tovább sütöd, töpörtyűs állagot kap – anélkül, hogy elégne.
- Nyersen is kedveljük, annak ellenére, hogy rágósabb: a füst íze nagyon finom. Jó alapja sok hagyományos ételnek. A férjem például szívesen készíti reggelire, magában vagy tojással, én pedig a túrós tésztához tartom ezt tartom a legjobbnak.
- Volt már olyan vásárlónk, aki először csalódott benne, mert nyersen túl keménynek találta. Otthon azonban megfőzte, és úgy már nagyon ízlett neki. Ezért inkább jó fogú vásárlóinknak ajánljuk – vagy azoknak, akik szívesen kísérleteznek a konyhában.
- Érdekességként: az eredeti olasz "carbonara spagetti" is tokaszalonnával, "guanciale" szalonnával készül. A "guanciale" ugyan nem füstölt, de hónapokig érlelt tokaszalonna. Mivel az Magyarországon nehezen szerezhető be, de autentikus carbonara-t szeretnél, érdemes a füstölt toka szalonnát kipróbálni.
A tokaszalonna a többi termékünkhöz hasonlóan, Zala vármegyei kisüzemből, Pókaszepetkről, a Végh Farmról érkezik. Saját nevelésű állataiból, hagyományos eljárással készítik: első héten sóval dörzsölik be, majd sós lében pácolják tovább – éppen, ahogy a régiek tették. Végül keményfa füstön füstölik, így kapja meg jellegzetes ízét és állagát.
Nem főtt, nyers, füstölt kenyérszalonna. Egy darab kb. 45–60 dkg súlyú, csepp formájúra vágott. Minden darab egyedi, ezért a pontos súly a csomag összeállításakor derül ki. Az ár 55 dkg-ra van kalkulálva, a végső összeget a mérés után állítjuk ki.
Szellős, hűvös helyen tárolva a készítéstől számított 45 napig tartható el – de régen a másfél hónapos szalonnát sem dobták ki, hanem ették tovább.
Hogyan jut el hozzád?
Szalonnaboltunk az ország egész területén szállít. Az MPL posta és a GLS futárszolgálat a partnerünk, választhatsz, hogy melyik szolgáltatását szeretnéd igénybe venni. Mi mindkettőt jó szívvel ajánljuk.
Rendelésedet leadhatod itt, a weboldalon, de telefonon is felhívhatsz minket. Elérhetőségünk: 06-70-169-6588, ahol hétfőtől péntekig 8-16 óra között várjuk a hívásodat
Többnyire 2-3 munkanapon belül tudjuk elindítani, de a hétvégére nem adunk fel csomagot! A várható kiszállítás időpontját mindig a lap tetején az ár mellett találod.
A számlázásról és szállításról bővebben itt olvashatsz!
Összetevőkről és tápértékekről a Paraméterek alatt találsz további információt.
Szellős helyen tárolva a szavatossága a készítéstől számított 45 nap. De eleink nem dobták ki akkor sem, ha letelt a másfél hónap...
Paraméterek
Füstölt, nyers kenyérszalonna lassú pácolással | |
Készítő | Végh Farm Csoport |
Összetevők | nyers, formázott toka, nyaka, háta szalonna, só, Nátrium-nitrit |
Minőségét megőrzi 0-(+20)°C közötti hőmérsékleten tárolva a címkén jelzett időpontig. | |
Javasolt tárolás:függesztve, szellős helyen | |
A termék nyersen és/vagy hőkezelve (sütve, főzve) fogyasztandó. | |
Átlagos tápérték 100 g termékben | |
Energiatartalom | 2751 kJ/655 kcal |
Zsír | 69,6 g |
amelyből telített zsírsav | 29,2 g |
Szénhidrát | 0 g |
amelyből cukrok | 0 g |
Fehérje | 6,4 g |
Étkezési só | 4 g |
"A tápértékek természetes módon ingadozhatnak." | |
HAZAI ALAPANYAG, MAGYAR TERMÉK |