Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Hogyan tárold a füstölt árut?

Hogyan tárold a füstölt árut?

Nem tudod, hogyan tárold megfelelően a kolbász és szalonnafélét? Ebben az írásunkban néhány tippet találsz ehhez.

Sokan tanácstalanok, mitévők legyenek a frissen vásárolt kolbásszal, szalonnával, különösen melegebb időszakban. Talán Te is így vagy vele, de nem érdemes aggódni, van megoldás!

A füstölt árukat a régi időkben a padláson vagy a kamrában tárolták. A nádtetős házak padlása télen megvédte a kolbászokat a fagyástól, nyáron pedig a romlástól. De napjainkban már akkor is örülhetünk, ha van egy jól szellőző kamránk. A legtöbb lakásban sajnos nincs erre lehetőség, ezért marad a hűtőszekrény. 

Ha meleg időben szerezzük be a füstölteket, vásárlás után minél hamarabb tegyük hidegre őket! Az optimális tárolási hőmérséklet 13-16 °C, de ha ennyit nem tudunk biztosítani, 20 °C környéki hőmérséklet is megteszi.

Természetesen a legjobb, ha van egy hűvös helyiségünk, ahol fellógathatjuk a húsokat. Arra ügyeljünk, hogy lehetőleg ne legyenek túl közel egymáshoz az egyes darabok, és tudjanak jól szellőzni. Na és persze vigyázzunk a kártevőkre, rágcsálókra, húsköpő legyekre.  

Ha nem találunk szellős helyet, akkor marad a hűtőszekrény.

Viszont azt tudnod kell, hogy a hűtőszekrény nem a legalkalmasabb hely a füstölt áruk tárolására. Magas benne a páratartalom. Főleg az újabb, önolvasztós hűtők nagyon nedvesek. A hűtők hátfala gyakran párás, sőt néha a polcok alján is megáll a víz. Ezt a nedvességet a szárított termékek felveszik, majd megpuhulnak. Megváltozik az ízük, és az állaguk, egy idők után elkezdenek penészesedni. Csendben megjegyzem, olvastam már olyan kritikát, miszerint az adott kézműves termék rossz minőségű, ezért penészesedik. De ez így nem helytálló. A kolbász akkor penészesedik, ha nem megfelelő körülmények között van. A kézműves termékek pedig azért érzékenyebbek, mert nem tartalmaznak adalékanyagokat, nem kezelik őket mindenféle mikrobaölő anyaggal.

De visszatérve a tároláshoz... Ha sokáig akarjuk a füstölteket élvezni, valamilyen módon védeni kell őket a nedvességtől.

Ha csak átmeneti időre tesszük hűtőbe a finomságainkat, és 1-2 héten belül elfogynak, elég, ha egy zsírpapírba, vagy puha papírtörlőbe csomagoljuk az egyes darabokat, ha lehet úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.

Nejlon zacskót semmiképp se használjunk!  Több üzletben olyan csomagolásba teszik a hagyományos füstölteket, amelyek a belseje fóliával bélelt. Ezekből a csomagolásokból egyszerűen tépjük ki a műanyagot!

Ha van a hűtőszekrényben egy szabad fiók a számukra, érdemes abban elkülönítve tárolni a kolbászt, szalonnát, ezzel kevésbé veszik át a "hűtőszekrény szagát".

Az is előfordul, hogy egy nagyobb adagot szereztünk be, és hetekig, akár hónapokig szeretnék a füstölteket elhelyezni. Én ebben az esetben a fagyasztót ajánlom. A füstöltek az alacsony nedvességtartalmuknak köszönhetően minőségromlás nélkül fagyaszthatóak. Ha a füstöltek fagyasztásával kapcsolatban elfogadsz tőlünk néhány tippet, akkor olvasd el írásunkat: 7 tipp a füstölt húsok és kolbászok fagyasztásához

Létezik ezen kívül még egy remek találmány, ami a disznóságokhoz is alkalmas, ez pedig nem más, mint a vákuumcsomagolás.

A vákuumozás során az ehhez használatos készülék teljesen kiszívja a levegőt a csomagolásból, majd szorosan lezárja azt. Ennek az eljárásnak köszönhetően a füstölt áruk sokáig megőrzik a frisseségüket és az ízüket. A vákuumozott termék minőségromlás nélkül tovább eláll a fagyasztóban, és a hűtőszekrény polcain. Ha van ilyen készüléked, akkor érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Mit tehetsz, ha mégis kifehéredik a kolbász, sonka?

Akárhogy is igyekszünk, mégis előfordulhat, hogy a kolbász, vagy sonka kívülről kifehéredik, fehér só vagy penészfoltok jelennek meg. Ettől nincs okunk az aggodalomra, a húsoknak nincsen semmi baja. A nemes penész ártalmatlan az egészségre. A nem tetsző részt egyszerűen le kell dörzsölni a kolbász, sonka felületéről a fogyasztás előtt.

A sófoltokkal is hasonlóan kell eljárni, mint a fehérpenésszel.
Viszont ha a füstölt árun zöldpenészt találunk, ne latolgassunk! Fogyasztásra alkalmatlan, mindenképp dobjuk ki! 

A zöld penésszel fertőzött étel súlyos betegséget okozhat. Nem elég kivágni a penészes részt, mert a gombafonalak ott is jelen vannak, ahol nem látjuk őket. Az egészségünk megőrzése pedig fontosabb, mint egy darab kolbász.

Zárszóként még annyit, hogy ha nem vagyunk biztosak abban, hogy jól tudjuk tárolni a füstölt húsokat, kolbászokat, inkább vásároljunk kisebb mennyiséget, vagy fogjunk össze, és osztozkodjunk barátokkal, családtagokkal.

Ha pedig elfogyott, nézz körül a www.szalonnabolt.hu oldalán! Mert nálunk kisüzemben készült, adalékanyag mentes hagyományos füstölt árut találsz. Otthonról kényelmesen megrendelheted, mi pedig futárszolgálattal eljuttatjuk hozzád, az ország bármely településén is laksz.

Bízunk benne, hogy ezekkel a tippekkel könnyebben és hosszabb ideig élvezhetitek a füstölt áruk, kolbászok és szalonnák ízét. Ha további hasznos írásainkat is elolvasnád, látogasd meg a

Blogunkat, termékeinket pedig a Főoldalon találod.

 

forrás

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tárolás