A saláta télen nyáron jó választás... Nem csak egészséges, hanem gyorsan is elkészíthető!
Családunk sokféleképpen fogyasztja, sajttal, hallal, tojással, magokkal, és persze hogy hűek maradjunk a www.szalonnabolt.hu-hoz, a szalonnát sem hagyjuk ki a feltétek közül.
Most a szalonnás saláta receptjét szeretném megosztani, Ami laktató, pár perc alatt elkészül, nagyon finom, és nem mellesleg, a gyerekem egyik kedvence.
Hozzávalók:
- Zöld saláta (hagyományos magyar fejessalátával nem olyan finom. Inkább roppanósabb, ízesebb salátát válasszunk, mint a római saláta, madársaláta, jégsaláta, rukkola, de tökéletesen harmonizál a szalonnához a kesernyés endívia vagy cikória is. Mi leginkább vegyesen szeretjük
- A főszereplő a szalonna. Vékonyra szelve. Kolozsvári, vagy bacon. Nem kell sok belőle, adagonként egy-két vékonyabb szelet elegendő
- Néhány csepp olívaolaj, balzsamecet, vagy borecet
- Ezen kívül már csak a képzeletünk szabhat határt! Mi szeretjük a salátában a lila hagymát, az olívabogyót, paradicsomot, mandulát. De nagyon ízletes a zöldsaláta-szalonna páros önmagában is. Döntse el mindenki, mi az, ami számára a befutó, és illik a roppanós szalonna mellé
Elkészítés
Tépkedjük egy tálba a salátát, és ha más zöldséget is adunk hozzá, aprítsuk őket tetszőlegesen.
Ezután vegyünk elő egy serpenyőt, és közepes hőfokra hevítsük fel. Tegyünk bele egy kevés olívaolajat, majd a vékonyra szeletelt vagy kockázott szalonnát. Fontos, hogy ne hevítsük túl, mert a zsír csak akkor tud jól kisülni a szalonnából, ha lassan sütjük, időt hagyunk neki. A forró serpenyőben megégne, a felesleges zsír pedig benne maradna. Minél lassabban sül a szalonna, és minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz. Nem mellesleg az olívaolajnak sem tesz jót a magas hőfok.
Az is fontos, hogy milyen szalonnával dolgozunk!
Egy gyorsérlelt termék nem tud rendesen megsülni, Az adalékanyagokkal megkötött víz benne marad, belül nedves és szivacsos marad. Érdemes inkább hagyományos kolozsvári szalonnát választani.
Amikor ropogós a szalonna, akkor jön a recept érdekes része.
Fogjuk a balzsam vagy borecetet, és azt az adagot, amit a salátára szánunk, ráöntjük a forró szalonnára. Ne lepődjünk meg, azonnal felhabzik. A serpenyő tartalmát gyorsan rá kell önteni a salátára, különben a dresszingünk elpárolog. Ne félj, hogy leforrázod a szalonnát, vagy hogy az túl savanyú lesz. Csak 1-2 evőkanálnyi forró öntet kerül a salátára, a balzsam vagy borecet pedig mindössze 5-6 %-os, de a hirtelen forrástól tovább veszít az erejéből - Ízletes, krémes öntete lesz a fogásunknak. Sózni nem kell, a szalonnából sül ki elegendő.
Ilyen egyszerű a recept. De annál ízletesebb!
Ha kedvet kaptál, próbáld ki Te is!
Ha pedig csak a szalonna hiányzik hozzá, nézz körül a weboldalunkon, garantáltan találsz valami finomat
Kolbász és szalonna hagyományosan - szalonnabolt.hu
Amennyiben további receptjeinkre is kíváncsi vagy, kattints ide: