Mielőtt füstöltekkel foglalkoztam volna, falusi lányként tisztában voltam vele, hogy létezik csípős, csemege, és lángolt kolbász. De hogy lángolt és csemege között pontosan mi a különbség, azt már magam sem tudtam. Sőt, igazán nem is érdekelt, mert lángolt kolbászt úgysem akartam venni.
Tapasztalom szerint nem csak én vagyok így, a vásárlóink többsége is hasonlóan érez. Ha választani lehet, akkor főleg csemege, vagy csípős kolbászt rendelnek tőlünk, sokan kíváncsiak a borókás kolbászokra, de lángolt kolbász addig ritkán vásárolnak, amíg egy darab "véletlenül" bele nem kerül a csomagjukba, és meg nem kóstolják azt.
Vajon miért van ez az ellenérzés?
Beszélünk majd erről is, de előbb nézzük, mitől lángolt a lángolt kolbász:
Ez az elnevezés a 18-19. századból maradt ránk.
Sokan azt hiszik, hogy a ma ismert kolbászokat ették mindig is a magyarok, de gondolj csak bele, a paprikát Kolombusz Kristóf - illetve az ő orvosa - hozta előszőr Európába, azt követően pedig hosszú éveken át csupán dísznövényként tekintettek rá - a burgonyával együtt.
Egyedülálló módon a 18. század végétől használtak először az Alföldön piros paprika őrleményt a bors helyettesítésére, és az ezernyolcszázas években terjedt el igazán. Ezzel együtt lettek ismertek a napjainkban magyaros konyhának nevezett ételkészítési módok. Na de térjünk vissza a disznóságokhoz...
A hagyományos kolbászokat elsősorban téli időszakban készítették, amikor elég hideg volt a hús feldolgozásához, illetve a kolbászok és a füstöltek érleléséhez.
Ennek ellenére előfordulhatott, hogy valamilyen oknál fogva nyáron is le kellett ölni az állatot.
Ekkor kapott szerepet lángolt kolbászt, mivel a paraszti házaknál nem volt lehetőségük a hideg füstölés után hűvös helyen érlelni a kolbászt. A melegebb hőmérséklet miatt az érlelési folyamat rövidebb lehetett, ezért forró füstöt alkalmaztak tartósítás gyanánt.
A forró füst hatására a kolbászok kérge megkeményedett, jellegzetes színt kapott. A kolbász belseje viszont puha maradt. Innen ered a neve, lángolt kolbász.
A készítés módjából eredt, hogy a hagyományosan készült lángol kolbásznak hamarabb el kellett fogyni, mert nem állt el hónapokon keresztül, mint a hagyományosan érlelt társai.
Most, hogy már tudod, hogy mitől lángolt a lángolt kolbász, beszélhetünk arról, hogy mi a helyzet jelenleg lángolt kolbász fronton?
Szomorú tény, de azt hiszem nem sok jó.
Az elmúlt évtizedekben - és még napjainkban is bizony sok rossz minőségű termék került a piacra, gyakran inas húsokból, másodrangú, olcsó kolbászként.
Így is tekintettek a lángolt kolbászra a vásárlók: lehet, hogy nem olyan jó, de olcsóbb, és puhább. Rakott krumpliba jó lesz…
(De ha Neked más a véleményed erről, írd meg nekem nyugodtan!)
Miért lett a lángolt kolbász az olcsó kolbász?
Azért, mert az élelmiszeriparban is mind inkább a hatékonyság lett a kulcsszó.
A cégek a kolbászok gyártásakor mind gyakrabban arra törekednek, hogy a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban állítsák elő a terméküket. Ennek a hozadéka lett a satnya minőségű lángolt kolbász is. Belekerült a csontról, mechanikailag lefejtett hús, az érlelésszabályozó, hogy gyorsan elkészüljön, és olyan hozzávalók is, aminek semmi keresnivalója a kolbászban.
Lehet kapni jó minőségű, finom lángoltat?
Igen, biztos vagyok benne.
Reneszánszát élik a családi vállalkozások, vagy néhány fővel dolgozó feldolgozók.
Ezek a vállalkozások a mai napig követik a tradíciókat. Igyekeznek hagyományos receptúrák alapján minőségi terméket készíteni.
Ott vannak mindenhol, az ország nagy részén megtalálhatóak. De mivel kicsik, ezért nem sokan ismerik őket, termékeik pedig nem jutnak el a nagy üzletekbe. Portékájukat főleg a helyi törzsvásárlóiknak kínálják.
Talán olvastad már írásomat, említettem többször, hogy ha megteheted, támogasd ezeket a henteseket. Sajnos nincs könnyű dolguk. De ha tőlük veszed meg a kolbászt, szalonnát, Te is finom portékához jutsz, és nekik is adsz egy esélyt! (zárójelben megjegyzem, ez nem csak a hentesekre értendő, hanem a méhészekre, a tehenészetekre, a kertészekre, és még sorolhatnám a hosszú listát)
Ha pedig nem ismersz a közelben olyan megbízható termelőt, akitől jóízű, és minőségű disznóságot kapsz, vagy nincs időd, erőd, vagy lehetőséged ott vásárolni, akkor várunk a www.szalonnabolt.hu oldalán sok szeretettel.
Mert nálunk csak hagyományos kolbászt találsz, és van jó lángolt kolbász is a kínálatunkban, ami garantáltan nem lesz mócsingos, a gyorsérlelőt, a szójalisztet és a műfüstöt pedig csak városi legendaként ismeri.
Mert magára valamit is adó hentesüzem kolbászt csak kitűnő minőségű hozzávalókból készít. Legyen az száraz, vagy lángolt kolbász.
Ha tovább olvasgatnál, a blogbejegyzéseket itt találod: BLOG,
a receptjeinket a RECEPTEK oldalon.
Ha a termékeinkre is kíváncsi vagy, kattints a FŐOLDALUNKRA!