Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Így csomagolunk mi...

2022. 09. 20. 20:15:07
Így csomagolunk mi...

Rendeltél tőlünk már füstölt árut?

Ha igen, akkor biztosan láttad, hogy a megszokott hentesáru csomagolás helyet inkább a zsírpapírt, azaz pergamenpótló papírt használjuk. Ha pedig még nem volt egymáshoz szerencsénk, akkor Neked is érdekes lehet, hogyan dolgozunk mi...

Bár rengeteg pozitív tulajdonsága van a papírnak, de arra a kérdésre, hogy miért használunk mi a szalonnaboltban zsírpapírt, a válasz egyszerű. A zsírpapír a legmegfelelőbb csomagolás a füstölt húsok számára, mivel védi őket a szennyeződésektől, mindeközben lehetővé teszi, hogy a húsok szellőzzenek.

Hogy megértsük ennek az okait, tisztában kell lennünk azzal, hogy a füstölt termékek folyamatosan érnek, változnak. A tárolás során tovább száradhatnak vagy éppen magukhoz vehetik a környezet nedvességét.

Ezért a húsoknak nem tesz jót, ha műanyagba zárjuk őket.

Azoknak, akik olyan helyen vásárolnak, ahol a termékeket nylon-borítású papírba vagy egyszerű műanyagba csomagolják, azt ajánljuk, hogy amint hazaérnek, azonnal csomagolják ki a húsokat, vagy egyszerűen távolítsák el a műanyagot a csomagoló papírból:

Az ideális esetben a vásárlást követően jól szellőző, hűvös helyen függesztenénk fel a húsokat. Régebben is így tették, és így álltak el hónapokig a disznóságok.

Sajnos a modern világban sokunknak már nem adatik meg ez a lehetőség. Nem csak a kis lakásokban, hanem gyakran még a családi házakban sem találunk megfelelő hideg, jól szellőző kamrát, ahol a kolbászokat tárolhatnánk. Így többnyire marad a hűtőszekrény...

A hűtőszekrény klímája viszont nem előnyös a sonkáknak és kolbászoknak. A húsok hosszú ideig nem tarthatók meg benne minőségromlás nélkül. Az ízük megváltozhat, és rosszabb esetben penészedhetnek vagy nyálkásodhatnak. Néhány tipp betartásával mégis hetekig őrizhetjük a húsokat.

Hadd osszunk meg veletek néhány tanácsot!

Ha tehetjük, helyezzük a húsokat elkülönített fiókokba vagy nyitott dobozokba, tekerjük be őket egyesével lazán zsírpapírba vagy papírtörlő kendőbe. Ezek a papírok magukba szívják a hűtőben lévő nedvességet, védik a szalonnát és kolbászt a szennyeződésektől, illetve távol tartják őket az idegen szagoktól és illatoktól. Ezzel együtt lehetővé teszik a húsoknak, hogy megfelelően szellőzzenek. Nem zárják el a levegőt, így a papírba csomagolt termékek kevésbé károsodnak.

Ugyanakkor érdemes néhány naponta átnézni az egyes darabokat, és ha szükséges, kicserélhetjük a papírt. Ha pedig úgy látjuk, hogy a hús már nem tartható tovább, de még mindig fogyasztható, ne várjunk tovább! Fogyasszuk el vagy irány a fagyasztó! 

A fagyasztásról itt találod az írásunkat

Ha pedig penészesedik a kolbász, olvasd el itt a cikkünket

 

Visszatérve a papír csomagoláshoz...

A papír csomagolásnak egyéb előnye is van. Egyrészt esztétikus, másrészt természetes anyagú csomagolóeszköz. Az egyik legrégebbi csomagolási mód.

Bár lehet, hogy drágább, mi mégis szívesen használjuk a papírt, ezzel is védjük a környezetünket.

Mert minden apró cselekedet számít...

Tehát, ha már rendeltetek nálunk, és nem értettétek, miért a zsírpapírt használjuk, most már tudjátok a választ.

Ha pedig még nem vásároltatok volna, de terveitek között szerepel, bemutatjuk, hogy nálunk hogyan néznek ki a csomagok:

Bízunk benne, hogy felkeltettük az érdeklődéseteket! Ha van egy kis időtök, nézzetek körül a honlapunkon: 

Kolbász és szalonna hagyományosan - szalonnabolt.hu

 

Utóirat: 

Annyiban egészítenénk ki korábbi írásunkat, hogy jelenleg tesztjelleggel kolbászainkat vákuum csomagolásban is láthatjátok a szállítás során. Ez ugyan nem egyezik az elveinkkel, de úgy döntöttünk, hogy a Ti érdeketekben átmeneti időszakban kipróbáljuk ezt a lehetőséget is. 

Mit kell tudni a vákumcsomagolásról? 

Miután a készítő a kolbászokat a füstről leveszi, rövid időn belül vákuumba zárja.

Ezt azért fontos, mert ilyenkor a levegőből származó mikroorganizmusok, mint például a penészspórák nem telepednek meg. Ezzel kevésbé jellemző a kifehéredés, tovább eltartható, illetve a hűtőszekrény kedvezőtlen páratartalma sem károsítja a kolbászokat, de a szagokat is teljesen lezárja

De nem csak ez volt az oka, hogy kipróbáljuk a vákuumcsomagolást. 

Vásárlóinkat meghallgattuk, és rá kellett jönnünk, hogy a kolbászokat mindenki másképp szereti, de a többség a puha kolbászokat kedveli. A vákuumba zárás további előnye, hogy az egyes darabokat nem engedi kiszáradni, így puhábbak maradnak a kolbászok. Aki pedig jobban kedveli a szárazabb kolbászt, elég, ha egy hétre kicsomagolja, vagy megírja nekünk a rendelés leadásakor, mert a boltunkban jellemzően akad szikkadtabb darab is. 

De mint írtam, ez most egy próbaidőszak, így mi is kíváncsian várjuk a visszajelzéseket. Véleményeket szeretettel várjuk az ugyfelszolgalat@szalonnabolt.hu email címre. 

Köszönettel: Baján Andrea

és a szalonnabolt.hu csapata

Tartalomhoz tartozó címkék: tárolás