Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Miért lángolt a lángolt kolbász?

2023. 04. 28. 21:42:00
Miért lángolt a lángolt kolbász?

Te tudod mitől lángolt a lángolt kolbász?

Ugyan a neve sejteti, de azért nem mindenki számára nyilvánvaló. Ezért ma erről szeretnék írni Neked.

 

Mielőtt füstöltekkel foglalkoztam volna, falusi lányként tisztában voltam vele, hogy létezik csípős, csemege, és lángolt kolbász. De hogy lángolt és csemege között pontosan mi a különbség, azt már nem tudtam. Sőt azt kell, hogy mondjam, hogy igazán nem is érdekelt, mert lángolt kolbászt úgysem akartam venni.

És az a tapasztalom, hogy a vásárlóink többsége is hasonlóan érez. Ha választani lehet, akkor főleg csemege, vagy csípős kolbászt rendelnek tőlünk. Habár csak addig, amíg bele nem kerül a csomagjukba egy darab lángolt kolbász, és meg nem kóstolják azt.

Vajon miből adódik ez az ellenérzés?

 

Beszélünk majd erről is, de előbb nézzük, mitől lángolt a lángolt kolbász:

 

Ez az elnevezés a 18-19. századból maradt ránk. Sokan azt hiszik, hogy korábban, de valójában csak ebben az időszakban kezdtek elterjedni a ma ismert ízesítésű kolbászok. Ennek az oka az volt, hogy a 18. századtól használtak egyedülálló módon először az Alföldön piros paprika őrleményt a bors helyettesítésére.

A hagyományos kolbászokat elsősorban téli időszakban készítették, amikor elég hideg volt a hús feldolgozásához, illetve a kolbászok és a füstöltek érleléséhez.

Ennek ellenére előfordulhatott, hogy valamilyen oknál fogva nyáron is le kellett ölni az állatot.

Többnyire ekkor kapott szerepet lángolt kolbászt, mivel a paraszti házaknál nem volt lehetőségük a hideg füstölés után hűvös helyen érlelni a kolbászt. A melegebb hőmérséklet miatt az érlelési folyamat rövidebb lehetett, ezért forró füstöt alkalmaztak tartósítás gyanánt.

A forró füst hatására a kolbászok kérge megkeményedett, jellegzetes színt kapott. A kolbász belseje viszont puha maradt. Innen ered a neve, lángolt kolbász.

A készítés módjából eredt, hogy a hagyományosan készült lángol kolbásznak hamarabb el kellett fogyni, mert nem állt el hónapokon keresztül, mint a hagyományosan érlelt társai.

 

Most, hogy már tudod, hogy mitől lángolt a lángolt kolbász, beszélhetünk arról, hogy mi a helyzet jelenleg lángolt kolbász fronton?

 

Szomorú tény, de azt hiszem nem sok jó.  

Az elmúlt évtizedekben - és még napjainkban is bizony sok rossz minőségű termék került a piacra, gyakran másodrangú húsokból, másodrangú kolbászként.

Így is tekintettek többnyire a lángolt kolbászra a vásárlók: lehet, hogy inas, és nem olyan finom, de olcsóbb. Rakott krumpliba jó lesz…

(De ha Neked más a véleményed erről, írd meg nekem nyugodtan!)

 

Miért lett a lángolt kolbász az olcsó kolbász?

 

Azért, mert az élelmiszeriparban is mind inkább a hatékonyság lett a kulcsszó.

A cégek a kolbászok gyártásakor mind gyakrabban arra törekednek, hogy a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban állítsák elő a terméküket. Ennek a hozadéka lett a satnya minőségű lángolt kolbász is.

 

Lehet kapni jó minőségű, finom lángoltat?

 

Igen, biztos vagyok benne.

Reneszánszát élik a családi vállalkozások, vagy néhány fővel dolgozó feldolgozók.

Ezek a vállalkozások a mai napig követik a tradíciókat. Igyekeznek hagyományos receptúrák alapján minőségi terméket készíteni.

Ott vannak mindenhol, az ország nagy részén megtalálhatóak. De mivel kicsik, ezért nem sokan ismerik őket, termékeik pedig nem jutnak el a nagy üzletekbe. Portékájukat főleg a helyi törzsvásárlóiknak kínálják.

Talán olvastad már írásomat, említettem többször, hogy ha megteheted, támogasd ezeket a henteseket. Sajnos nincs könnyű dolguk. De ha tőlük veszed meg a kolbászt, szalonnát, Te is finom portékához jutsz, és nekik is adsz egy esélyt! (zárójelben megjegyzem, ez nem csak a hentesekre értendő, hanem a méhészekre, a tehenészetekre, a kertészekre, és még sorolhatnám a hosszú listát)

Ha pedig nem ismersz a közelben olyan megbízható termelőt, akitől jóízű, és minőségű disznóságot kapsz, vagy nincs időd, erőd, vagy lehetőséged ott vásárolni, akkor várunk a www.szalonnabolt.hu oldalán sok szeretettel.

Mert nálunk csak hagyományos kolbászt találsz, és van lángolt kolbász is a kínálatunkban, ami garantáltan nem lesz mócsingos, a gyorsérlelőt, a szójalisztet és a műfüstöt pedig csak városi legendaként ismeri.

Mert magára valamit is adó hentesüzem kolbászt csak kitűnő minőségű hozzávalókból készít. Legyen az száraz, vagy lángolt kolbász.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kolbász