Mielőtt füstöltekkel foglalkoztam volna, falusi lányként tisztában voltam vele, hogy létezik csípős, csemege és lángolt kolbász. De hogy lángolt és csemege között pontosan mi a különbség, azt már magam sem tudtam. Sőt, igazán nem is érdekelt, mert lángolt kolbászt úgysem akartam venni.
Tapasztalatom szerint nem csak én vagyok így: a vásárlóink többsége is hasonlóan érez. A lángolt kolbászra, mint másodrangú termékre tekintenek. Ha választani lehet, főleg csemege vagy csípős kolbászt rendelnek, sokan kíváncsiak a borókás kolbászokra, de a lángolt kolbász jóval ritkábban kerül a kosárba, egészen addig, amíg egy darab “véletlenül” bele nem kerül a csomagjukba – és meg nem kóstolják.
De vajon miért van ez az ellenérzés?
Beszélünk majd erről is, de előbb nézzük, mitől lángolt a lángolt kolbász.
A lángolt kolbász története
Ez az elnevezés a 18-19. századból maradt ránk. Sokan azt hiszik, hogy a ma ismert kolbászokat ették már évszázadok óta a magyarok, de gondolj csak bele, a paprikát Kolombusz Kristóf - illetve az ő orvosa - hozta előszőr Európába, azt követően pedig hosszú éveken át csupán dísznövényként tekintettek rá - a burgonyával együtt.
Egyedülálló módon a 18. század végétől használtak először az Alföldön piros paprika őrleményt a bors helyettesítésére, és az ezernyolcszázas években terjedt el igazán. Ezzel együtt lettek ismertek a magyaros konyha mai ételei
A hagyományos kolbászokat elsősorban téli időszakban készítették, amikor elég hideg volt a hús feldolgozásához, a kolbászok és a füstöltek érleléséhez.
Néha mégis előfordult betegség, vagy más valamilyen más ok, ami miatt nyáron is le kellett ölni az állatot. Egy-kétszáz évvel ezelőtt a paraszti házaknál nem volt lehetőség a hideg füstölés után hűvös helyen érlelni a kolbászokat, ezért lángon "füstöltek".
A forró füst megölte a mikroorganizmusokat, az érlelési folyamat pedig rövidebb lehetett, ezért alkalmazták a lángolást tartósítás gyanánt. A forró füst hatására a kolbászok kérge megkeményedett, jellegzetes színt kaptak. Innen ered a neve, lángolt kolbász. A készítés módjából eredt, hogy a kemény kéreg alatt a kolbászok belseje puha maradt. A nyári melegben kevésbé tudták szikkasztani, így a hagyományosan készült lángol kolbásznak hamarabb el kellett fogyni, mert nem állt el hónapokon keresztül, mint a hagyományosan érlelt társai.
Lángolt kolbász napjainkban
Most, hogy már tudod, hogy mitől lángolt a lángolt kolbász, beszélhetünk arról, hogy mi a helyzet jelenleg lángolt kolbász fronton?
Sajnos a helyzet nem túl rózsás.
Az elmúlt évtizedekben – és még napjainkban is – sok rossz minőségű lángolt kolbász került a piacra, gyakran inas húsokból vagy másodrangú alapanyagokból. A vásárlók így tekintettek rá: “nem a legjobb, de olcsóbb és puhább, rakott krumpliba jó lesz.”
(De ha Neked más a véleményed erről, írd meg nekem nyugodtan!)
Miért lett olcsó kolbász?
-
Az élelmiszeriparban a hatékonyság vált kulcsszóvá.
-
A gyártók a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban készítik el a terméket.
-
Ennek eredménye lett a satnya minőségű lángolt kolbász: csontról lefejtett hús, gyorsérlelő adalékok, szójaliszt és műfüst.
Jó minőségű lángolt kolbász még létezik?
Igen, biztosan!
Reneszánszát élik a családi vállalkozások, vagy néhány fővel dolgozó feldolgozók. Ezek a vállalkozások a mai napig követik a tradíciókat. Igyekeznek hagyományos receptúrák alapján minőségi terméket készíteni. Ott vannak mindenhol, az ország nagy részén megtalálhatóak. De mivel kicsik, ezért inkább helyben ismerik őket, termékeik pedig nem jutnak el a nagy üzletekbe. Portékájukat főleg a helyi törzsvásárlóiknak kínálják.Ha van lehetőséged, támogasd ezeket a vállalkozásokat – ezzel finom portékához jutsz, és a termelőknek is esélyt adsz.
(zárójelben megjegyzem, ez nem csak a hentesekre értendő, hanem a méhészekre, a tehenészetekre, a kertészekre, és még sorolhatnám a hosszú listát)
Ha nincs a közelben megbízható termelő
Ha pedig nem ismersz a közelben olyan megbízható termelőt, akitől jóízű, és minőségű disznóságot kapsz, vagy nincs időd, erőd, vagy lehetőséged ott vásárolni, akkor várunk a www.szalonnabolt.hu oldalán sok szeretettel.
Mert nálunk csak hagyományos kolbászt találsz, és van jó lángolt kolbász is a kínálatunkban, ami garantáltan nem lesz mócsingos, a gyorsérlelőt, a szójalisztet és a műfüstöt pedig csak városi legendaként ismeri.
Mert magára valamit is adó hentesüzem kolbászt csak kitűnő minőségű hozzávalókból készít. Legyen az száraz, vagy lángolt kolbász.
További olvasnivalók
-
Ha tovább olvasgatnál, a blogbejegyzéseket itt találod: Blogbejegyzések
-
Főoldalunk – termékek megtekintése