Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Miért lángolt a lángolt kolbász?

2023. 04. 28. 21:42:00
Miért lángolt a lángolt kolbász?

Te tudod mitől lángolt a lángolt kolbász?

Ugyan a neve sejteti, de azért nem mindenki számára nyilvánvaló. Ezért ma erről szeretnék írni Neked.

Mielőtt füstöltekkel foglalkoztam volna, falusi lányként tisztában voltam vele, hogy létezik csípős, csemege és lángolt kolbász. De hogy lángolt és csemege között pontosan mi a különbség, azt már magam sem tudtam. Sőt, igazán nem is érdekelt, mert lángolt kolbászt úgysem akartam venni.

Tapasztalatom szerint nem csak én vagyok így: a vásárlóink többsége is hasonlóan érez. A lángolt kolbászra, mint másodrangú termékre tekintenek. Ha választani lehet, főleg csemege vagy csípős kolbászt rendelnek, sokan kíváncsiak a borókás kolbászokra, de a lángolt kolbász jóval ritkábban kerül a kosárba, egészen addig, amíg egy darab “véletlenül” bele nem kerül a csomagjukba – és meg nem kóstolják.

De vajon miért van ez az ellenérzés?
Beszélünk majd erről is, de előbb nézzük, mitől lángolt a lángolt kolbász.


A lángolt kolbász története

Ez az elnevezés a 18-19. századból maradt ránk. Sokan azt hiszik, hogy a ma ismert kolbászokat ették már évszázadok óta a magyarok, de gondolj csak bele, a paprikát Kolombusz Kristóf - illetve az ő orvosa - hozta előszőr Európába, azt követően pedig hosszú éveken át csupán dísznövényként tekintettek rá - a burgonyával együtt. 

Egyedülálló módon a 18. század végétől használtak először az Alföldön piros paprika őrleményt a bors helyettesítésére, és az ezernyolcszázas években terjedt el igazán. Ezzel együtt lettek ismertek a magyaros konyha mai ételei

A hagyományos kolbászokat elsősorban téli időszakban készítették, amikor elég hideg volt a hús feldolgozásához, a kolbászok és a füstöltek érleléséhez.

Néha mégis előfordult betegség, vagy más valamilyen más ok, ami miatt nyáron is le kellett ölni az állatot. Egy-kétszáz évvel ezelőtt a paraszti házaknál nem volt lehetőség a hideg füstölés után hűvös helyen érlelni a kolbászokat, ezért lángon "füstöltek".

A forró füst megölte a mikroorganizmusokat, az érlelési folyamat pedig rövidebb lehetett, ezért alkalmazták a lángolást tartósítás gyanánt. A forró füst hatására a kolbászok kérge megkeményedett, jellegzetes színt kaptak. Innen ered a neve, lángolt kolbász. A készítés módjából eredt, hogy a kemény kéreg alatt a kolbászok belseje puha maradt. A nyári melegben kevésbé tudták szikkasztani, így a hagyományosan készült lángol kolbásznak hamarabb el kellett fogyni, mert nem állt el hónapokon keresztül, mint a hagyományosan érlelt társai.


Lángolt kolbász napjainkban

Most, hogy már tudod, hogy mitől lángolt a lángolt kolbász, beszélhetünk arról, hogy mi a helyzet jelenleg lángolt kolbász fronton? 

Sajnos a helyzet nem túl rózsás.
Az elmúlt évtizedekben – és még napjainkban is – sok rossz minőségű lángolt kolbász került a piacra, gyakran inas húsokból vagy másodrangú alapanyagokból. A vásárlók így tekintettek rá: “nem a legjobb, de olcsóbb és puhább, rakott krumpliba jó lesz.” 

(De ha Neked más a véleményed erről, írd meg nekem nyugodtan!)

 

Miért lett olcsó kolbász?

  • Az élelmiszeriparban a hatékonyság vált kulcsszóvá.

  • A gyártók a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban készítik el a terméket.

  • Ennek eredménye lett a satnya minőségű lángolt kolbász: csontról lefejtett hús, gyorsérlelő adalékok, szójaliszt és műfüst.


Jó minőségű lángolt kolbász még létezik?

Igen, biztosan!

Reneszánszát élik a családi vállalkozások, vagy néhány fővel dolgozó feldolgozók. Ezek a vállalkozások a mai napig követik a tradíciókat. Igyekeznek hagyományos receptúrák alapján minőségi terméket készíteni. Ott vannak mindenhol, az ország nagy részén megtalálhatóak. De mivel kicsik, ezért inkább helyben ismerik őket, termékeik pedig nem jutnak el a nagy üzletekbe. Portékájukat főleg a helyi törzsvásárlóiknak kínálják.

Ha van lehetőséged, támogasd ezeket a vállalkozásokat – ezzel finom portékához jutsz, és a termelőknek is esélyt adsz.

(zárójelben megjegyzem, ez nem csak a hentesekre értendő, hanem a méhészekre, a tehenészetekre, a kertészekre, és még sorolhatnám a hosszú listát)


Ha nincs a közelben megbízható termelő

Ha pedig nem ismersz a közelben olyan megbízható termelőt, akitől jóízű, és minőségű disznóságot kapsz, vagy nincs időd, erőd, vagy lehetőséged ott vásárolni, akkor várunk a www.szalonnabolt.hu oldalán sok szeretettel.

Mert nálunk csak hagyományos kolbászt találsz, és van jó lángolt kolbász is a kínálatunkban, ami garantáltan nem lesz mócsingos, a gyorsérlelőt, a szójalisztet és a műfüstöt pedig csak városi legendaként ismeri.

Mert magára valamit is adó hentesüzem kolbászt csak kitűnő minőségű hozzávalókból készít. Legyen az száraz, vagy lángolt kolbász.

 

 


További olvasnivalók

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kolbász