Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Mit tehetsz, ha azt látod, hogy penészesedik a füstölt kolbász, szalonna?

2023. 01. 15. 14:14:51
Mit tehetsz, ha azt látod, hogy penészesedik a füstölt kolbász, szalonna?

Többen is kérdeztétek tőlem, mi az oka annak, hogy kifehéredik a kolbász, vagy a füstölt hús. Illetve fogyasztható-e még így az étel?

Olvasd el cikkünket, ma erről írtunk.

Korábban volt már arról szó, hogyan érdemes tárolni a füstölt húsokat, hogy minél hosszabb ideig élvezhetők maradjanak. Minden igyekezetünk ellenére mégis előfordul, hogy a hűtőben, vagy akár egy kevésbé jól szellőztetett kamrában kifehéredik a kolbász, vagy nyálkásodik a sonka.

 

 

A penészesedés tényleg a silány minőségre utal?

 

Sokan úgy gondolják, hogy ez a folyamat a termékek rossz minőségéből adódik. De ez tévhit! Épp ellenkezőleg. A háznál és kisüzemben készült kolbászok, füstölt termékek többnyire adalékanyagok nélkül, vagy minimális pácsó felhasználásával készülnek. Nem használnak hozzájuk penészedést gátló, mikrobaölő anyagokat – és még ki tudja mit... Ezért is viselik rosszabbul a számukra kedvezőtlen, nedves környezetet.

 

El kell, hogy dobjuk a kifehéredett ételt?

 

A kifehéredést két dolog okozhatja. Az egyik a sókiválás, a másik a fehérpenész. Valójában mindkettő természetes jelenség, egyik sem jelent veszélyt, ártalmatlan az egészségünkre nézve. Gondolj csak a nemes penész bevonatú kolbászokra, szalámikra.

 

Nem kell, hogy eldobjuk őket. A régiek is ismerték ezeket a folyamatokat. Egyszerűen lehúzták a kolbász bőrét, vagy ledörzsölték a fehér réteget, esetleg lemosták az egyes darabokat. Ha úgy látták jónak, újra füstölték őket, vagy átkenték szalonnával.

Manapság kevesünk számára érhető el, hogy elindítsuk füstölőt, ennek ellenére a fehér felületet nyugodt szívvel tisztítsuk le.

Tisztítás után egy kis időre hagyjuk kint a húsokat, hogy jól átszellőzhessenek. Lehetnek egy éjszakán át akár a konyhapulton is. Ettől még nem lesz semmi bajuk.

Ha azt látjuk, hogy belátható időn belül nem tudjuk felhasználni őket, inkább fagyasszuk le a maradékot. Persze csak akkor javaslom ezt, ha még nem indult el a romlási folyamat.

 

Mi az a pont, amikor már nem lehet megmenteni a füstölteket?

 

Ha a füstölt hús elkezd csúszni, megnyálkásodik, a szaga is kellemetlenné válik, azzal sajnos már semmit sem tudunk kezdeni. Úgyszintén hasonló a helyzet, ha zöld penész jelenik meg a felületén, vagy a kolbász belsejében. A család egészsége fontosabb, ezért ne is kockáztassunk. A romlott termékeket ki kell dobni, nincs mese! Zöld penészes étellel még a házi kedvenceket se mérgezzük, akár milyen csábító is a gondolat.

Ezért érdemes gyakrabban ránézni a húsokra, hogy időben észre vegyük a változásokat, ne legyen túl késő.

 

Ez pedig az én személyes tanácsom...

 

Én pedig, mint szalonnaboltos, továbbra is azt javaslom, vegyetek inkább kevesebb finomságot, ami hamar elfogy, vagy elfér a fagyasztóban, majd várunk szeretettel vissza, egy újabb adag füstölt húsra. Mert mi még nagyon sokáig szeretnénk a vásárlóinkat friss és finom áruval ellátni!

 

Ha tovább olvasgatnál, a blogbejegyzéseket itt találod: BLOG, 

a receptjeinket a RECEPTEK oldalon.

Ha a termékeinkre is kíváncsi vagy, kattints a FŐOLDALUNKRA!

Tartalomhoz tartozó címkék: tárolás