Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Füstölt tarja sütve, párolt káposztával

Füstölt tarja sütve, párolt káposztával

Néha nehéz eldönteni, hogy mit főzzünk ebédre. Vágyunk valami különlegesre, valami másra, valami nem mindennapira. Nekem van erre egy megoldásom: füstölt tarja sütve, párolt káposztával.

Bár ez a fogás nem készül el tíz perc alatt, garantáltan lesz időd közben mással is foglalkozni, mert a tarja szépen elkészül anélkül, hogy egész délelőtt a tűzhely mellett állnál.

Hozzávalók (8-10 adaghoz):

 

  • 1 db jó minőségű - hagyományos érlelésű - füstölt nyers tarja
  • 1+1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma 
  • 1-2 babérlevél
  • egész magyarbors
  • 1-2 ek. sertészsír
  • 2-3 kg krumpli
  • 1 kg savanyított káposzta
  • egy kevés só

 

Előkészítés

A füstölt húsoknak az a hátrányuk, hogy nem jó random módon neki esni, elő kell készülni...

Az eltarthatóság miatt olyan nagyon sósak és füstöltek, hogy előző éjszaka be kell őket áztatni. Ez nem nagy dolog, egyszerűen idő kell hozzá.

A húst helyezd egy jó nagy fazékba, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és hagyd, hogy a víz elvégezze a dolgát. Így a felesleges só és a füstanyag kioldódik

Ne aggódj! Marad bőven elég ízanyag! Sőt, így lesz tökéletes az eredmény.

 

Főzés 

Az igazán finom füstölt tarja elkészítéséhez nem elég csak kiáztatni, elő is kell főzni. Ettől lesz a hús igazán omlós és szaftos.

Egy egész tarja esetén körülbelül 1-1,5 óra főzéssel számolj!

A tarját vedd ki az áztató vízből, majd a húst ismét hideg vízzel öntsd fel! Hasonlóan fűszerezd, mint a kocsonyát! 

Ehhez tegyél bele:

  • Fokhagymát,
  • Vöröshagymát,
  • Babérlevelet,
  • Magyarborsot,
  • és még amit Te magad jónak látsz

Lassú tűzön főzd forrástól számítva 1-1,5 órát. 

Nem kell vigyázni rá, nem kell gyakran nézegetni, nem történik semmi baj vele. Egy kicsit élvezheted a szabad időt.

Amikor a főzési idő a vége felé közeledik, megpucolhatod a  krumplit. Csak annyit, amennyit a család egy étkezés során elfogyaszt! Szeretek legalább két napra főzni, de a krumpli másnapra már nem lesz olyan finom. Tehát nem érdemes többet készíteni.

Tedd fel a burgonyát, amit köretnek szántál, gerezdekre vágva sós vízben főzni. Nem kell megvárni, hogy teljesen megfőjön, úgyis sütni fogjuk még.

 

Közben készülhet a savanyú káposzta

 

Ha már visszatértél a konyhába, érdemes a káposztának is nekiállni.

A savanyított káposztát alaposan mosd meg! Nem lesz finom a sült káposzta, ha túl savanyú.

Egy fej apróra vágott vöröshagymát kevés zsíron dinsztelj meg, majd tedd rá a káposztát! Enyhén sózd meg, de óvatosan, mert a savanyított káposzta eleve sós! Alaposan keverd át, majd fedd le. Lassú tűzön főzzük, mert könnyen leég. Ha szükséges, önthetünk alá egy kis vizet. 

 

Sütés

Ha lassan letelik a tarja főzési ideje, bemelegítheted a sütőt. Közben kenj meg kevés zsírral egy tepsit, majd oszlasd el a félig megfőtt, leszűrt krumplit. Erre óvatosan helyezd rá a fazékból kivett tarját, majd mehet így együtt a sütőbe.

Ismét várhatunk egy fél órát.

Ez idő alatt megpirul a köretnek szánt krumpli, kérget kap a hús, és a savanyú káposzta is elkészül.

Látod, hogy nem is volt olyan bonyolult! 

 

Ne felejtsd el a jó alapanyagotat! 

 

  • Káposztábólha lehetséges, keress kimértet! Egy nagyobb edényben sokkal finomabb, háziasabb lesz a káposzta. A savanyított káposzta él, mindaddig, amíg fel nem használod. Az érlelésért felelős mikroorganizmusok folyamatosan dolgoznak!

  • Krumplival kapcsolatban van egy "heppem". Ha lehetőséged van rá, válaszd a magyart! Olyan sok termőföldje van az országnak, nem hiszem el, hogy Franciaországból kell burgonyát importálnunk! Nem mellesleg, a régi magyar fajták sokkal ízletesebbek!
  • A legfontosabb összetevő pedig a füstölt tarja. Kérlek Téged, ne érd be 3 nap alatt gyorsérlelt, és füstaromával ízesített hússal! Soha sem lesz olyan az eredmény, mint egy hagyományosan érlelt hús esetén. Inkább fogyasszunk kevesebbet, de az legyen igazi! Biztos vagyok benne, hogy nem fogsz csalódni!

Remélem kedvet kaptál a főzéshez, sütéshez! Ha kipróbáltad, nagyon szívesen látom a visszajelzésedet is! 

 

Van még egy kis időd?

További recepteket találsz a RECEPTEK oldalon.

Ha tovább olvasgatnál, a blogbejegyzéseket itt találod: BLOG,  Írtunk a füstöltek tárolásáról, eredetéről, és még sok-sok érdekességről.

Ha a termékeinkre is kíváncsi vagy, kattints a FŐOLDALUNKRA!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: recept