Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Neked kireped a hurka sütés közben?

2022. 01. 24. 17:26:54
Neked kireped a hurka sütés közben?

Vásárlóink gyakran keresnek meg minket azzal a kérdéssel, hogy az a hurka, amit tőlünk vett, ugye nem reped ki. Őszintén bevallom, eleinte nem is értettem a kérdést. Úgy sütöm a hurkát-kolbászt, ahogy édesanyámtól láttam, és az jellemzően nem durran ki.

Te hogy vagy ezzel? Ha bizonytalan lennél hurkasütés frontján, olvasd el írásunkat!

Én mindig úgy készítem a disznótorost, ahogy azt otthon láttam gyerekkoromban. Mifelénk eleve sok krumplit esznek. Miért ne ennénk a hurkát-kolbászt is azzal? Főleg, ha együtt tudjuk sütni?  Azt hiszem, hogy ez a titka annak is, hogy a mi hurkánk nem reped ki.

De nézzük, mikor is reped ki a hurka... 

Általában két oka lehet annak, ha a hurka kidurran. Az egyik a készítés során elkövetett hibából ered. Ha ugyanis túlságosan sok töltelék kerül a bélbe, akármit is teszel vele, sütés közben az megduzzad, a hurka vékony bele nem bírja, és megreped. A másik tipikus hiba, hogy túl gyorsan sül a hurka. Ilyenkor kiszárad a bél, rugalmatlan lesz, és azért szakad ki.

Van azért néhány praktika, ami segítségünkre lehet 

Olvastam valahol, hogy szokás vizet önteni a tepsibe, vagy sütés előtt beáztatni a hurkát. Ettől rugalmasabb lesz a bél, így valóban segítség lehet.

Erre viszont nincs szükség, ha krumplival együtt sütjük, mint ahogy mifelénk, Zalában. 

  • A krumplit meghámozzuk, szeleteljük, vagy hasábra vágjuk, majd elterítjük a tepsibe. 
  • Zsírral megkenni nem szükséges, mert a hurkából-kolbászból elég zsiradék sül ki.
  • A sót viszont ne sajnáljuk, mert a sült krumpli szereti!

Sülés közben a burgonya elég nedvességet ad a vékony bélnek, ettől rugalmasabb lesz, és kevésbé reped el. Nem mellesleg, isteni köretet is kapunk! Mi sütés után az asztal közepére helyezzük a tepsit, és versenyzünk, ki találja meg a ropogósabb részeket...

  • Biztos ami biztos, a hurkát sütés előtt megszurkáljuk, így sülés közben a gőz el tud távozni.
  • Nem szabad túl forró sütőben sütni,
  • Vagy légkeverést használni, mert az ugyancsak szárítja, és megrepesztheti a vékony bőrt.
  • Mi 170-180 °C-on sütjük alsó-felső sütésen,
  • Jó egy órán át, hogy a krumpli is megsüljön, és a hurka bőre is finom ropogós legyen. 
  • Ha van időd és energiád, készíthetsz párolt káposztát is mellé, remek párosítás!

 

Ha kedvet kaptál, próbáld ki Te is, keress a piacon egy jó termelőt, és melegítsd be a sütőt! 

Ha pedig más receptet is olvasnál tőlünk, ide kattints: 

RECEPTEK (szalonnabolt.hu)

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: magyar konyha recept