Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

A Mama kocsonyája

A Mama kocsonyája

Nálatok ki főzi a kocsonyát?

Nálunk hagyományosan az anyósom feladata. A receptje alapján, bárki megfőzheti, akkor is, ha korábban félt tőle!

Erről fogok ma írni!

Hozzávalók (8-10 tányérhoz):

 

  • 1-1,5 kg kocsonyahús (Mama körmöt, bőrkét és farkat főz vegyesen. Ha nem vagy biztos a dolgodban, egyszerűen vegyél egy összeállított csomagot, vagy kérd ki a hentes véleményét)
  • 1 db jó minőségű - hagyományos érlelésű - füstölt nyers csülök - lehetőleg hátsó, mert az a húsosabb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma 
  • 1-2 babérlevél
  • egész magyarbors
  • egy darab szárított paprika a paprikafűzérről - ha van otthon

 

Főszereplő a füstölt nyers csülök...

 

Mi természetesen mindig hagyományosan érlelt csülköt választunk. Azok a gyorsérlelt húsok, amik néhány nap alatt elkészülnek füstaromával, sosem adnak olyan ízt, mint a hagyományos változataik. Persze, árban is jelentős különbségek lehetnek, de egy évben csak egyszer-kétszer főzünk ilyen finomságot, ha megtehetjük, adjuk meg a módját. 

Ha beszerezted a füstölt húst, azt a főzés előtti este mindenképp áztasd be! A pácolás miatt olyan sós, a füstölt hús aromája pedig intenzív, hogy elnyomná a kocsonya ízét.

 

És akkor jöjjön a főzés

 

Mama kocsonyafőzéshez egy jó nagy fazekat használ. Abba teszi a kiáztatott füstölt csülköt egészben, valamint a feldarabolt körmöt, bőrkét, farkat.

  • Felesleges túl apróra vágni a kocsonyahúst, mert hosszú ideig főzzük majd.
  • Annyi hideg vizet kell önteni a fazékba, hogy bőven elfedje a húsokat.
  • Kezdetben felhabzik a lé, de ne ijedj meg! Egyszerűen szedd le a habot, majd add hozzá a fűszereket. Sóra valószínűleg nem lesz szükség, de a végén mindenképp kóstold meg!
  • Lassú tűzön kell főzni, éppen csak hogy gyöngyözzön a lé. Így marad tiszta a kocsonya.
  • A főzési idő legalább 3-4 óra. Ez idő alatt a nyers húsokból kifő a zselésítő kollagén. A csülök is olyan puha lesz hogy a hús könnyedén leválik a csontról. 

 

Mama a főzési idő vége felé ellenőrzi a kocsonyát. Hideg tányérra önt egy keveset a léből. Ha az megdermed, akkor elkészült a kocsonya. 

Leveszi a fazekat a tűzről, majd hidegre helyezi, és legalább 1-2 órán át hagyja hűlni. 

A tetején lévő zsírt leszedi. A nagyobb részét kanállal meri le, majd konyhatörlő papírkendőt borít rá, hogy felszívja a felesleges zsírt.

 

Ezt követően jön a kedvenc részem, amiben már én is segíthetek. 

 

  • Előkészítjük az asztalon a tálakat.
  • A megfőtt húsokat kiemeljük a léből.
  • Lassan és gondosan szétosztjuk a húsokat a tálakba. Mi fiatalok a csülökhúst szeretjük. Anyu és Mama megeszik a körmöt, bőrkét is, az ő tányérukba abból is teszünk. Én szeretem a kocsonyában a főtt tojást. Máshol főtt sárgarépa kerül a húsok közé. Ki, ahogyan szereti...
  • Miután szépen elosztottuk a húsokat, óvatosan merünk rá levet.

 

Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy várjunk, amíg megdermed a kocsonya. 

 

Ha kedvet kaptál, próbáld ki Te is!

Ezzel a leírással remélem könnyen követhető útmutatót adtunk a kocsonyafőzéshez. 

 

További receptekért kattints a RECEPTEK oldalra! 

A blogbejegyzéseinket itt találod: BLOG,

Ha a termékeinkre is kíváncsi vagy, gyere a FŐOLDALUNKRA!

Tartalomhoz tartozó címkék: magyar konyha recept