Hozzávalók (8-10 tányérhoz):
- 1-1,5 kg kocsonyahús (Mama körmöt, bőrkét és farkat főz vegyesen. Ha nem vagy biztos a dolgodban, egyszerűen vegyél egy összeállított csomagot, vagy kérd ki a hentes véleményét)
- 1 db jó minőségű - hagyományos érlelésű - füstölt nyers csülök - lehetőleg hátsó, mert az a húsosabb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1-2 babérlevél
- egész magyarbors
- egy darab szárított paprika a paprikafűzérről - ha van otthon
Főszereplő a füstölt nyers csülök...
Mi természetesen mindig hagyományosan érlelt csülköt választunk. Azok a gyorsérlelt húsok, amik néhány nap alatt elkészülnek füstaromával, sosem adnak olyan ízt, mint a hagyományos változataik. Persze, árban is jelentős különbségek lehetnek, de egy évben csak egyszer-kétszer főzünk ilyen finomságot, ha megtehetjük, adjuk meg a módját.
Ha beszerezted a füstölt húst, azt a főzés előtti este mindenképp áztasd be! A pácolás miatt olyan sós, a füstölt hús aromája pedig intenzív, hogy elnyomná a kocsonya ízét.
És akkor jöjjön a főzés
Mama kocsonyafőzéshez egy jó nagy fazekat használ. Abba teszi a kiáztatott füstölt csülköt egészben, valamint a feldarabolt körmöt, bőrkét, farkat.
- Felesleges túl apróra vágni a kocsonyahúst, mert hosszú ideig főzzük majd.
- Annyi hideg vizet kell önteni a fazékba, hogy bőven elfedje a húsokat.
- Kezdetben felhabzik a lé, de ne ijedj meg! Egyszerűen szedd le a habot, majd add hozzá a fűszereket. Sóra valószínűleg nem lesz szükség, de a végén mindenképp kóstold meg!
- Lassú tűzön kell főzni, éppen csak hogy gyöngyözzön a lé. Így marad tiszta a kocsonya.
- A főzési idő legalább 3-4 óra. Ez idő alatt a nyers húsokból kifő a zselésítő kollagén. A csülök is olyan puha lesz hogy a hús könnyedén leválik a csontról.
Mama a főzési idő vége felé ellenőrzi a kocsonyát. Hideg tányérra önt egy keveset a léből. Ha az megdermed, akkor elkészült a kocsonya.
Leveszi a fazekat a tűzről, majd hidegre helyezi, és legalább 1-2 órán át hagyja hűlni.
A tetején lévő zsírt leszedi. A nagyobb részét kanállal meri le, majd konyhatörlő papírkendőt borít rá, hogy felszívja a felesleges zsírt.
Ezt követően jön a kedvenc részem, amiben már én is segíthetek.
- Előkészítjük az asztalon a tálakat.
- A megfőtt húsokat kiemeljük a léből.
- Lassan és gondosan szétosztjuk a húsokat a tálakba. Mi fiatalok a csülökhúst szeretjük. Anyu és Mama megeszik a körmöt, bőrkét is, az ő tányérukba abból is teszünk. Én szeretem a kocsonyában a főtt tojást. Máshol főtt sárgarépa kerül a húsok közé. Ki, ahogyan szereti...
- Miután szépen elosztottuk a húsokat, óvatosan merünk rá levet.
Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy várjunk, amíg megdermed a kocsonya.
Ha kedvet kaptál, próbáld ki Te is!
Ezzel a leírással remélem könnyen követhető útmutatót adtunk a kocsonyafőzéshez.
További receptekért kattints a RECEPTEK oldalra!
A blogbejegyzéseinket itt találod: BLOG,
Ha a termékeinkre is kíváncsi vagy, gyere a FŐOLDALUNKRA!