Hozzávalók 4 főre:
Gombócokhoz:
60 dkg darált sertéshús, ebből
5 dkg a finom füstölt csemege szalonnánk legyen (lásd a kínálatunkban)
1 tojás
só, frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
2 cl víz
Mártáshoz:
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olvadt zsír
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál sűrített paradicsom
só, 1 csipet kristálycukor
1 teáskanál kakukkfű
20 dkg vadon termő gomba vagy csiperke (vargánya, őzláb, óriás pöffeteg, mezei vagy erdei csiperke, fenyőalja, szegfűgomba, stb...)
frissen őrölt bors
1 dl tejföl
1 púposkás evőkanál liszt
8 deciliter víz
1 zöldségleves vagy erőleves vagy húsleves kocka vagy ha van, házi alaplé
Ha van otthon húsdarálótok, a hússal együtt daráljátok le a szalonnát is, ha nincs, akkor papírvékony szeleteket vágjatok a szalonnából, csíkozzátok vékonyra a szeleteket, majd keresztben ugyanígy, s végül mint a petrezselyemzöldet szokás, késsel még aprítsatok rá, így majdhogynem olyan pépes lesz, mintha darált lenne.
A darált húst, pépesített szalonnát befűszerezzük, hozzáadjuk a tojást, vizet, és jól összegyúrjuk, majd kisebb gombócokat formázunk belőle. Olyan 20 darab jön ki ebből a mennyiségből.
Egy serpenyőben a szeletelt gombát kevés zsíron pici sóval, borssal megsütjük szép pirosasra, majd kivesszük egy tálba. Újra kevés zsírt öntünk a serpenyőbe, és kisebb lángon megsütjük a húsgombócokat. De ha egyszerűsíteni akarunk, szilikonos papírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, kissé megolajozzuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben pirulásig sütjük.
Közben egy lábosban pörköltalapot készítünk: zsíron megdinszteljük az apróra kockázott vörös- és fokhagymát, a végén kissé átsütjük benne a sűrített paradicsomot is, pirospaprikázzuk, és felöntjük vízzel.
Teszünk bele egy leveskockát, kakukkfüvet, egy csipet cukrot, s ha szükséges, még egy kevés sót is, plusz a sült gombát.
Alaposan összerotyogtatjuk, míg sülnek a gombócok. Végül tejfölös habarással besűrítjük, azzal is rotyogtatjuk még 5 percig és beletesszük a húsgombócokat is, s még adunk neki 5 percet, hogy összeálljanak az ízek teljesen.
Tálaláskor megszórhatjuk aprított petrezselyemzölddel frissítésképpen. Körete változatos lehet: tökéletes rizzsel is, hasábburgonyával, hercegnő burgonyával, burgonyakrokettel, csupasz nudlival is, de spagettivel, pennével, szélesmetélttel vagy bármilyen más tésztával is jó, a zsömlegombóc, knédli is kiváló mellé, akárcsak a nokedli.
Biztos vagyok benne, hogy ha elkészítitek, a család kedvence lesz!