Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Kenyérlángos, vagy langali. Esetleg "töki pompos"?

2023. 01. 08. 21:24:33
Kenyérlángos, vagy langali. Esetleg "töki pompos"?

Egyik kedvenc ételünk a kenyérlángos, vagy másnéven langali.

A tetejére kerülhet a szalonna, és füstölt hús maradéka, esetleg egy kis kolbász. A családunk pedig garantáltan hálás lesz!

Mi gyakran készítünk itthon langalit, mert az egyszerű krumplis kelt tésztából készül, a hűtőben rejlő szalonna, sonka darabok pedig szépen elfogynak hozzá. Nem kerül sokba, viszonylag kevés időt vesz igénybe, a család pedig nagyon szereti. De nézzük a receptet: 

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 3 közepes krumpli
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl langyos víz
  • 0.5 teáskanál cukor
  • egy evőkanálnyi zsír, vagy étolaj

 

A tetejére:

  • Az eredeti recept szerint 30 dkg kolozsvári szalonna, de nem rontja el a sonka, vagy bármilyen más füstölt hús sem. Én ráteszem a maradék gépsonkát, kolbászt is. Éppen amit találok a hűtőben.
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 nagy lila hagyma
  • só, bors
  • 15-20 dkg trapista sajt

 

Elkészítés:

A krumplit megfőzzük, még melegen áttörjük, és hagyjuk kihűlni. A langyos cukros vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztből, krumpliból sóból és élesztős vízből, zsiradékkal tésztát dagasztunk. Ha már összeállt, letakarjuk, és hagyjuk, hogy egy óra alatt a duplájára keljen.

A kelesztési idő végeztével kinyújtjuk, elegyengetjük egy megzsírozott tepsiben, és betoljuk az előmelegített sütőbe 180 °c-on 10 percre.

Közben előkészítjük a feltétet. A tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával, sóval és borssal. A hagymát karikákra vágjuk, a szalonnát kockákra, vagy vékony szeletekre. A sajtot lereszeljük.

A sütőből kivett tészta tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel. Eloszlatjuk rajta a hagymát és a szalonnát, végül megszórjuk az egészet reszelt sajttal.

Ha ezzel elkészültünk, visszatesszük a tésztát a sütőbe további 15 percre, amíg az ropogósra nem sül.

Ennyi az egész…

Ha nem találsz otthon elég maradékot, amit a tésztára tennél, nézz körül oldalunkon. Nálunk biztosan kapsz megfelelő füstöltet:

Kolbász és szalonna hagyományosan - szalonnabolt.hu

Ha pedig további receptjeinket is elolvasnád, ide kattints: 

RECEPTEK (szalonnabolt.hu)

 

forrás

Tartalomhoz tartozó címkék: recept szalonna