Mi gyakran készítünk itthon langalit, mert az egyszerű krumplis kelt tésztából készül, a hűtőben rejlő szalonna, sonka darabok pedig szépen elfogynak hozzá. Nem kerül sokba, viszonylag kevés időt vesz igénybe, a család pedig nagyon szereti. De nézzük a receptet:
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 közepes krumpli
- 2.5 dkg élesztő
- 2.5 dl langyos víz
- 0.5 teáskanál cukor
- egy evőkanálnyi zsír, vagy étolaj
- só
A tetejére:
- Az eredeti recept szerint 30 dkg kolozsvári szalonna, de nem rontja el a sonka, vagy bármilyen más füstölt hús sem. Én ráteszem a maradék gépsonkát, kolbászt is. Éppen amit találok a hűtőben.
- 2 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 nagy lila hagyma
- só, bors
- 15-20 dkg trapista sajt
Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, még melegen áttörjük, és hagyjuk kihűlni. A langyos cukros vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztből, krumpliból sóból és élesztős vízből, zsiradékkal tésztát dagasztunk. Ha már összeállt, letakarjuk, és hagyjuk, hogy egy óra alatt a duplájára keljen.
A kelesztési idő végeztével kinyújtjuk, elegyengetjük egy megzsírozott tepsiben, és betoljuk az előmelegített sütőbe 180 °c-on 10 percre.
Közben előkészítjük a feltétet. A tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával, sóval és borssal. A hagymát karikákra vágjuk, a szalonnát kockákra, vagy vékony szeletekre. A sajtot lereszeljük.
A sütőből kivett tészta tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel. Eloszlatjuk rajta a hagymát és a szalonnát, végül megszórjuk az egészet reszelt sajttal.
Ha ezzel elkészültünk, visszatesszük a tésztát a sütőbe további 15 percre, amíg az ropogósra nem sül.
Ennyi az egész…
Ha nem találsz otthon elég maradékot, amit a tésztára tennél, nézz körül oldalunkon. Nálunk biztosan kapsz megfelelő füstöltet:
Kolbász és szalonna hagyományosan - szalonnabolt.hu
Ha pedig további receptjeinket is elolvasnád, ide kattints: