Leírás
A sertés melyik részéből készül a füstölt csülök?
A csülök nem más, mint a sertés combjának az alsó része. Ezen belül is mi csak a hátsó combot füstöljük, mert nagyobb, húsosabb, és kevésbé inas, mint az első csülök.
Azért különösen értékes a hátsó csülök, mert disznónként csak kettő van belőle, darabonként olyan másfél kiló környékén áll meg a súlya, füstölés után.
Miért szeretjük?
A csülök a régi magyar konyha egyik kedvence. Nem véletlenül: a bőrös, csontos húsrész lassú főzés vagy sütés után omlós és ízletes csemege lesz, véleményem szerint a legízletesebb füstölt hús. A húsa ragadós, cupákos, és nagyon puha. Nyersen ritkán fogyasszuk - de ismerek olyat, aki úgy is szereti.
Ugyan a csülök nem színtiszta hús, de éppen ezért szeretjük. A bőr és a zsír miatt lesz ragacsos, szaftos, és emiatt áll össze a kocsonya, a csont pedig remek ízt ad a főzőlének. Ha ilyen ételt fogyasztunk, nem kell külön kollagénpótlásról gondoskodni
Hogyan készül a füstölt csülök?
A Végh Farm Zalai kisüzemében a csülök is ugyanúgy készül, ahogy a nagyszüleink idejében. Először sózzák, majd egy hét eltelte után páclé készül, abban érik további 2-4 héten át a hús, majd keményfa (akác) füstre kerül. Ez adja meg azt a jellegzetes illatát és mély ízét, amit a gyorsérlelt változatában sohasem érzel.
Hogyan fogyasszuk?
-
Kocsonyában – a bőrös csontos húsrésztől zselatin nélkül is szépen megáll a kocsonyánk, a húsa pedig isteni lesz. Nálunk a férjem édesanyja kizárólag csülökből főz kocsonyát. Amikor a főzőléből kiemeljük, felvágjuk, majd kézzel darabokra tépjük, senki sem bírja ki kóstoló nélkül
-
Sütve, ropogós bőrrel – mint ahogy a bajorok is szívesen eszik. Jól illik hozzá a savanyú káposzta. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
-
Főve, egyszerűen – a babot, káposztát megbolondítja, vagy csak önmagában - főzve különösen ízletes
A füstölt csülök mérete, számlázás
A füstölt hátsó csülök egészben vásárolható, átlagosan 1,2–1,8 kg között mozog.
A feltüntetett ár egy 1,4 kg-os darabra vonatkozik, de a pontos összeget mindig mérés után tudjuk megmondani. Ha kisebb, vagy nagyobb csülköt szeretnél, a rendelési folyamat végén, a "Megjegyzések" pontban nyugodtan megírhatod.
Számlázásról itt találsz további információt: Fizetés, szállítás
Tárolás
Szellős, hűvös helyen a készítéstől számítva 45 napig őrzi meg a minőségét. Ha jól tárolod, utána is élvezhető marad.
Tárolással kapcsolatban hasznos tanácsokat itt találsz: Hogyan tárold a füstölt árut?
Szállítás és rendelés
A füstölt csülköt megrendelheted itt, a webáruházban, vagy akár telefonon is. Az ország egész területére szállítunk, GLS és MPL futárszolgálattal. A kiszállítás várható idejét a termékoldalon, az ár mellett mindig feltüntetjük.
Összetevők és tápértékek a Paraméterek fül alatt találhatók.
A számlázásról és szállításról bővebben itt olvashatsz!
A helyes tárolásról itt írtunk
A Végh Farm Csoportról itt tudsz olvasni!
Paraméterek
Füstölt, nyers, sertés csülök lassú pácolással, bőrrel és csonttal | |
Készítő | Végh Farm Csoport |
Összetevők | csontos sertés csülök, étkezési só, tartósítőszer(nátrium-nitrit) |
Minőségét megőrzi 0-(+20)°C közötti hőmérsékleten tárolva a címkén jelzett időpontig, a készítéstől számított 45 napig | |
Javasolt tárolás:függesztve, szellős helyen | |
A termék nyersen és/vagy hőkezelve (sütve, főzve) fogyasztandó. | |
Átlagos tápérték 100 g termékben | |
Energiatartalom | 1415 kJ/337 kcal |
Zsír | 29 g |
amelyből telített zsírsav | 12,2 g |
Szénhidrát | 0,3 g |
amelyből cukrok | 0 g |
Fehérje | 16 g |
Étkezési só | 4g |
"A tápértékek természetes módon ingadozhatnak" | |
HAZAI ALAPANYAG, MAGYAR TERMÉK |