Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Miért éppen húsvéti sonka?

2022. 04. 11. 18:11:39
Miért éppen húsvéti sonka?

Legutóbbi cikkünkben arról ejtettünk szót, hogy nagyszombat miséjét követően véget ért a böjti időszak, és a hagyományok szerint ezen az estén már megkezdődhettek a húsvéti sonka előkészületeit. De vajon hogyan kapcsolódik a sonka a húsvéti ünnepkörhöz?

Bár Magyarországon kevésbé elterjedt, a világ számos részén a bárányhús a húsvéti asztal nélkülözhetetlen részét képezi.

A bárány két jelentős szimbólumot hordoz magában:

  • egyrészt a kereszténységben Jézust, az Isten bárányát szimbolizálja, másrészt
  • a korai kereszténység idején az ünnepi étel a bárányhús volt – a zsidó vallási hagyományoknak megfelelően sertéshúst nem is fogyasztottak. Feltehetően még az apostolok is bárányhúst ettek az utolsó vacsorán

Magyarországon viszont a nagy világgal ellentétben a húsvéti sonka lett a fő fogás. Ennek a hagyománynak egészen egyszerűen praktikus okai vannak.

A sertés levágása hagyományosan a hidegebb hónapokra esett. Disznóölő Szent András napjától a farsang végéig tartottak disznóöléseket.

Ez nem volt véletlen, hiszen ebben az időszakban volt elég hideg ahhoz, hogy a hús ne romoljon meg. Emlékezzünk, az első megbízható hűtőszekrények csak a 20. század elején jelentek meg.

Az elődök a füstölt húsokat és kolbászokat ezen időszakban készítették el, hogy tartósítani tudják azokat. A nagyböjt alatt már tilos volt sertést vágni, így a húsvét ünnepére csak a már elkészült húsok kerülhettek az asztalra.

A régi időkben nemcsak arra törekedtek, hogy finom fogások készüljenek a hízóból, hanem arra is, hogy semmi se vesszen kárba. Természetesen minden részét felhasználták a disznónak. A családtagok közösen vágták le a sertéseket, így mindig friss hús állt rendelkezésre. Az utolsó disznóvágás időpontját úgy tervezték, hogy a húsvéti sonka időre elkészülhessen.

A húsvét előtti hat héttel már nem vágtak disznót: 5 hétig pihent a sonka a sóban, majd még egy hét füstölés következett, éppen időben elkészült az ünnepre. Így született meg a hagyomány. Magyarországon a húsvéti sonka elengedhetetlen része lett az ünnepi asztalnak.

A következő alkalommal egy másik izgalmas témába merülünk el: a zalai főtt húsvéti sonka elkészítésébe engedünk bepillantást.

forrás

Tartalomhoz tartozó címkék: magyar konyha hagyományok Húsvét