Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Húsvéti sonka mentő quiche, azaz francia pite

Húsvéti sonka mentő quiche, azaz francia pite

Maradt a húsvéti sonkából, és nem akarod kidobni a maradékot? 

Jól teszed. Ételt, ha lehet, igyekszem megmenteni. Kis dobozba lefagyasztom, vagy újragondolom. 

Ez a recept, amivel ma készültem, az utóbbiról szól. Olvasd el, hátha Te is kedvet kapsz egy krémes, sonkás pitéhez. 

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g liszt
  • 125 g vaj, vagy margarin
  • 1 db tojás
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanálnyi víz

A tészta készítése egyszerű, és gyors. 

A vajat, vagy margarint - a linzertészta készítéséhez hasonlóan - morzsold el a liszttel. Majd sóval, tojással, és egy kevéske vízzel dolgozd össze villámgyorsan. Ne melengesd sokáig a kezeddel a tésztát, mert attól megkeményedik, nem lesz elég omlós a végeredmény. 

Ha kész vagy, körülbelül 3-4 mm vastagságúra nyújtsd ki, és helyezd óvatosan a pite formájába, vagy egy tortaformába, tepsibe, úgy, hogy az oldalakra is kerüljön a tésztából. A lelógó részeket ilyenkor el le tudod vágni, a tésztát pedig ne felejtsd villával megszurkálni!

Végül takard le a tésztát alufóliával, és önts rá nehezéket - száraz babot, rízst, sót, vagy amit otthon találsz.

A sütési idő 200 fokos sütőben körülbelül 20 perc, utána kiöntheted a nehezéket, leveheted a fóliát, majd tedd vissza a tésztát a sütőbe további 5 percre!

Amíg a tészta a sül, előkészítheted a tölteléket. 

A töltelék fő hozzávalói: 

  • 200 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 4 egész tojás
  • só, bors
  • szerecsendió, kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma - apróra zúzva
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 tk vaj

A töltelék is nagyon egyszerű. Akár gyerekeket-unokákat is hívhatsz segítségül, az én fiam is szívesen vesz részt ezekben a mókákban.

A hozzávalókat egyszerűen el kell keverni, majd következik a legjobb rész... 

Tégy a pitébe bármit!

Amit Te akarsz, amit a család szeret, vagy amit otthon találsz. 

Én ilyenkor használom fel a maradék, apróra vágott-tépett sonkát, de remekül illik bele egy kevés pirított szalonna, illetve bármilyen füstölt hús. Nem kell bele sok. Én marokkal mérem a hozzávalókat. Ha dekára szeretnéd tudni, 10-15 dkg elegendő lesz. 

Hagyományosan kerül a pitébe valamilyen zöld színű zöldség is - szerintem is frissebb, és szebb is lesz úgy az eredmény. 

Gondolok itt egy jó maroknyi spenótra, vagy 1-2 maroknyi előfőzött brokkolira, cukorborsóra. Használhatsz pirított gombát is, vagy ami jól esik. Finom a pite camembert sajttal, füstölt lazaccal, spárgával.

Tényleg csak a képzeleted szab határt. 

Ha kész vagy a keverékkel, bele öntheted az elősütött tésztába. Majd 180 fokon, körülbelül fél óra alatt készre sül. 

Fogyaszthatja a család forrón, a pizzához hasonlóan, de langyosan, sőt hidegen is finom. 

Jó étvágyat kívánok hozzá!  heart

 

Tartalomhoz tartozó címkék: szalonna recept Húsvét