Hozzávalók a tésztához:
- 200 g liszt
- 125 g vaj, vagy margarin
- 1 db tojás
- 1 csapott teáskanál só
- 1 evőkanálnyi víz
A tészta készítése egyszerű, és gyors.
A vajat, vagy margarint - a linzertészta készítéséhez hasonlóan - morzsold el a liszttel. Majd sóval, tojással, és egy kevéske vízzel dolgozd össze villámgyorsan. Ne melengesd sokáig a kezeddel a tésztát, mert attól megkeményedik, nem lesz elég omlós a végeredmény.
Ha kész vagy, körülbelül 3-4 mm vastagságúra nyújtsd ki, és helyezd óvatosan a pite formájába, vagy egy tortaformába, tepsibe, úgy, hogy az oldalakra is kerüljön a tésztából. A lelógó részeket ilyenkor el le tudod vágni, a tésztát pedig ne felejtsd villával megszurkálni!
Végül takard le a tésztát alufóliával, és önts rá nehezéket - száraz babot, rízst, sót, vagy amit otthon találsz.
A sütési idő 200 fokos sütőben körülbelül 20 perc, utána kiöntheted a nehezéket, leveheted a fóliát, majd tedd vissza a tésztát a sütőbe további 5 percre!
Amíg a tészta a sül, előkészítheted a tölteléket.
A töltelék fő hozzávalói:
- 200 ml tejszín
- 100 ml tej
- 4 egész tojás
- só, bors
- szerecsendió, kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma - apróra zúzva
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 tk vaj
A töltelék is nagyon egyszerű. Akár gyerekeket-unokákat is hívhatsz segítségül, az én fiam is szívesen vesz részt ezekben a mókákban.
A hozzávalókat egyszerűen el kell keverni, majd következik a legjobb rész...
Tégy a pitébe bármit!
Amit Te akarsz, amit a család szeret, vagy amit otthon találsz.
Én ilyenkor használom fel a maradék, apróra vágott-tépett sonkát, de remekül illik bele egy kevés pirított szalonna, illetve bármilyen füstölt hús. Nem kell bele sok. Én marokkal mérem a hozzávalókat. Ha dekára szeretnéd tudni, 10-15 dkg elegendő lesz.
Hagyományosan kerül a pitébe valamilyen zöld színű zöldség is - szerintem is frissebb, és szebb is lesz úgy az eredmény.
Gondolok itt egy jó maroknyi spenótra, vagy 1-2 maroknyi előfőzött brokkolira, cukorborsóra. Használhatsz pirított gombát is, vagy ami jól esik. Finom a pite camembert sajttal, füstölt lazaccal, spárgával.
Tényleg csak a képzeleted szab határt.
Ha kész vagy a keverékkel, bele öntheted az elősütött tésztába. Majd 180 fokon, körülbelül fél óra alatt készre sül.
Fogyaszthatja a család forrón, a pizzához hasonlóan, de langyosan, sőt hidegen is finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!