Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

7 Tipp a füstölt húsok és kolbászok fagyasztásához

2023. 06. 01. 18:28:03
7 Tipp a füstölt húsok és kolbászok fagyasztásához

Már többször írtam arról, hogy nem egyszerű jól tárolni a hagyományos füstölt árut. A nyár közeledtével ez a feladat pedig még nehezebb lesz. A nagy melegben a legjobb kamra is felmelegszik, és a legyekre is jobban kell figyelni. A húsok számára ilyenkor a legideálisabb megoldás a fagyasztás.

A füstölt húsok kiválóan alkalmasak arra, hogy mélyhűtőben tároljuk őket. Alacsony a víztartalmuk, ezért jelentősebb károsodás nélkül vészelik át a fagyasztást. Néhány dologra így is fontos ügyelni!

Íme, 7 tipp, amire érdemes figyelned a szalonna és kolbászáru fagyasztásakor:

1.     Megfelelő adagok

Ha valami egyszer megfagy, utána felengedés nélkül már nagyon nehezen vágható el. Ezért érdemes még a fagyasztás előtt úgy porciózni, hogy felengedéskor kisebb mennyiséget is elő tudj venni.

2.     Ne fagyaszd újra!

Ha egyszer már felengedted a fagyasztott terméket, soha ne fagyaszd újra! Felengedéskor a mikroorganizmusok drasztikusan elszaporodnak, utána az élelmiszer rövidebb ideig áll el.  Ez a folyamat az újrafagyasztással pedig csak romlik.

3.     Főzve viszont ismét mélyhűtheted!

Mégis akad egy kiskapu az újrafagyasztáshoz. Ha a felengedett élelmiszert feldolgozod, például belefőzöd a sonkát a bablevesbe, a kész levest újra fagyaszthatod, baja nem lesz!

4.     Csomagold megfelelően!

A füstölt áruk esetén kimondottan fontos az, hogyan tesszük el őket a fagyasztóba. Olyan intenzív az illatunk, hogy a mellette lévő élelmiszerek is átvehetik azt.

Ezért, ha tudod, tedd a hasonló termékeket külön rekeszbe!

Hasznos találmány a vákumozó. Ha van rá lehetőséged, használd nyugodtan! Nagyon jól lezárja az élelmiszert, és vákumozva kisebb helyet is foglal.

Négyszögletű edényekben is érdemes fagyasztani, mert azokat gazdaságosan lehet elpakolni a hűtőben. És az illatokat sem engedi ki-be.

Ha mégis a nylon zacskó mellett döntesz, vedd belőle a vastagabbat, és zárd le alaposan! 

5.     Címkézd fel!

Ne felejts el címkét ragasztani a csomagokra! Írd rá, mi található bennük, milyen adagban, és a fagyasztás dátumát is. Ez később majd segíteni fog az azonosításban. Mert nincs annál rosszabb, mint amikor a felengedés után jössz rá, hogy valami egészen mást vettél elő...

6.     Kiolvasztás

A legjobb módszer a füstöltek kiolvasztására, ha felhasználás előtt kiveszed azt a mélyhűtőből, és hagyod, hogy vagy a hűtőben, vagy normál hőmérsékleten kiolvadjon.

Mivel a füstölt húsok kevés vizet tartalmaznak, ezért gyorsan felolvadnak, nem kell sokat várni velük. A mikrót nem javaslom, a kolbászok-szalonnák magas zsírtartalmának nem tesz jót a kíméletes melegítés sem.

7.     Fagyosan is felhasználhatod

Utolsó tippem, hogy a fagyasztott élelmiszert nem kell mindig felengedni! Hasonlóan a fagyasztott zöldborsóhoz, amit jegesen beleöntünk a levesbe, a füstölteket is fel tudod használni fagyasztva. Ehhez csak arra kell odafigyelned, hogy előtte felaprítva tedd el a hidegre.

Ezek voltak a szalonnabolt.hu tanácsai. Remélem, tudtam újat mondani. 

Ha pedig Neked, kedves Olvasóm lenne még valamilyen jó praktikád, örömmel látom! Megoszthatod velünk a szalonnabolt.hu Facebook oldalán, vagy közvetlenül email-ben: ugyfelszolgalat@szalonnabolt.hu

Ha pedig tovább olvasgatnál, a blogbejegyzéseket itt találod: BLOG, 

a receptjeinket pedig a RECEPTEK oldalon.

Ha a termékeinkre is kíváncsi vagy, kattints a FŐOLDALUNKRA!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tárolás