Ne aggódj, a füstölt húsok kiválóan alkalmasak arra, hogy mélyhűtőben tároljuk őket.
Alacsony a víztartalmuk, ezért jelentősebb károsodás nélkül vészelik át a fagyasztást. Néhány dologra így is fontos ügyelni!
Íme, 7 tipp, amire érdemes figyelned a szalonna és kolbászáru fagyasztásakor:
1. Megfelelő adagok
Ha valami egyszer megfagy, utána felengedés nélkül már nagyon nehezen vágható el. Ezért érdemes még a fagyasztás előtt úgy porciózni, hogy felengedéskor kisebb mennyiséget is elő tudj venni.
2. Ne fagyaszd újra!
Ha egyszer már felengedted a fagyasztott terméket, soha ne fagyaszd újra! Felengedéskor a mikroorganizmusok drasztikusan elszaporodnak, utána az élelmiszer rövidebb ideig áll el. Ez a folyamat az újrafagyasztással pedig csak romlik.
3. Főzve viszont ismét mélyhűtheted!
Mégis akad egy kiskapu az újrafagyasztáshoz. Ha a felengedett élelmiszert feldolgozod, például belefőzöd a sonkát a bablevesbe, a kész levest újra fagyaszthatod, baja nem lesz!
4. Csomagold megfelelően!
A füstölt áruk esetén kimondottan fontos az, hogyan tesszük el őket a fagyasztóba. Olyan intenzív az illatunk, hogy a mellette lévő élelmiszerek is átvehetik azt.
Ezért, ha tudod, tedd a hasonló termékeket külön rekeszbe!
Hasznos találmány a vákumozó. Ha van rá lehetőséged, használd nyugodtan! Nagyon jól lezárja az élelmiszert, és vákumozva kisebb helyet is foglal.
Négyszögletű edényekben is érdemes fagyasztani, mert azokat gazdaságosan lehet elpakolni a hűtőben. És az illatokat sem engedi ki-be.
Ha mégis a nylon zacskó mellett döntesz, vedd belőle a vastagabbat, és zárd le alaposan!
5. Címkézd fel!
Ne felejts el címkét ragasztani a csomagokra! Írd rá, mi található bennük, milyen adagban, és a fagyasztás dátumát is. Ez később majd segíteni fog az azonosításban. Mert nincs annál rosszabb, mint amikor a felengedés után jössz rá, hogy valami egészen mást vettél elő...
6. Kiolvasztás
A legjobb módszer a füstöltek kiolvasztására, ha felhasználás előtt kiveszed azt a mélyhűtőből, és hagyod, hogy vagy a hűtőben, vagy normál hőmérsékleten kiolvadjon.
Mivel a füstölt húsok kevés vizet tartalmaznak, ezért gyorsan felolvadnak, nem kell sokat várni velük. A mikrót nem javaslom, a kolbászok-szalonnák magas zsírtartalmának nem tesz jót a kíméletes melegítés sem.
7. Fagyosan is felhasználhatod
Utolsó tippem, hogy a fagyasztott élelmiszert nem kell mindig felengedni! Hasonlóan a fagyasztott zöldborsóhoz, amit jegesen beleöntünk a levesbe, a füstölteket is fel tudod használni fagyasztva. Ehhez csak arra kell odafigyelned, hogy előtte felaprítva tedd el a hidegre.
Ezek voltak a szalonnabolt.hu tanácsai. Remélem, tudtam újat mondani.
Ha pedig Neked, kedves Olvasóm lenne még valamilyen jó praktikád, örömmel látom! Megoszthatod velünk a szalonnabolt.hu Facebook oldalán, vagy közvetlenül email-ben: ugyfelszolgalat@szalonnabolt.hu
Ha tovább olvasgatnál, a blogbejegyzéseket itt találod: BLOG,
a receptjeinket a RECEPTEK oldalon.
Ha a termékeinkre is kíváncsi vagy, kattints a FŐOLDALUNKRA!