Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Tejfölös bableves

2023. 01. 02. 18:10:42
Tejfölös bableves

Igazi Zalai receptet hozok ma, régi kedvencemet, a tejfölös bablevest. Nagyon egyszerű étel, néhány hozzávalóval, bárki el tudja készíteni, és a spórolós napokon is belefér.

Én azt hiszem, csak mifelénk főzik így, de ha tévedek, írd meg nyugodtan  laugh

 

Hozzávalók:

  • Fél kilogramm bab
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • Kevés magyarbors
  • 1-2 babérlevél
  • Kevés füstölt - anyu hagyományosan füstölt szalonnabőrrel főzte - ami megmaradt a szalonnáról, már ha volt otthon. Nehéz időkben még az sem került bele… (Na igen, a fiam hogy háborogna… Azt hiszem, szerencsések vagyunk)
  • Habaráshoz jó két evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál liszt.
  • Kevés ecet, só az ízesítéshez

Mindössze ennyi. Nem kell bele zöldség, sárgarépa, vöröshagyma, vagy tészta. Az már egy másik recept lenne...

 

Az elkészítés pedig ilyen egyszerű:

A babot felteszem főni a szalonnabőrrel, fokhagymával, babérlevéllel és a magyarborssal. Én szívesebben használok fejtett babot, mert puhább, és gyorsabban megfő. Természetesen készítheted száraz babbal, csak ne feledd előtte este beáztatni! És még valami! Inkább színes, vagy tarkababot válassz! Anyu szerint a fehér babtól olyan lesz a leves, mint a "halott valaga"  laugh

Arra vigyázz, hogy a babot sózni nem szabad, amíg az meg nem puhul. 

Ha megfőtt a bab, hagyományos módon jöhet a tejfölös habarás fél kistejfölből és egy kanál lisztből. Mi a tejfölt natúr joghurttal vagy növényi tejszínnel helyettesítjük, ugyanolyan finom lesz.

Végül sózom, pici ecettel ízesítem. A gyerek kedvéért dobok a főzés végén 5-6 karika piros kolbászt a levesbe, de ez nem tartozik a hagyományos recepthez... Ártani viszont nem árt, és szép színt ad! :)

 

Ennyi az egész. Egyszerűen nagyszerű.

Bármilyen kelt tészta, vagy palacsinta illik hozzá másodiknak. Kiadós ebéd kevés hozzávalóból, kevés munkával. Én ezen a héten biztosan főzök egy adaggal, mert elég volt a karácsonyi dőzsből. Készítek mellé pogácsát, vagy töki pompost. És meg is van az isteni ebédünk.

Ha kedvet kaptál, próbáld ki Te is! Tényleg nem bonyolult. Ha pedig csak a füstölt hiányzik hozzá, nézz  körül a weboldalunkon, garantáltan találsz valami finomat  wink 

Kolbász és szalonna hagyományosan - szalonnabolt.hu

Amennyiben további receptjeinkre is kíváncsi vagy, kattints ide: 

RECEPTEK (szalonnabolt.hu)

Tartalomhoz tartozó címkék: recept magyar konyha hagyományok