Hozzávalók:
- Fél kilogramm bab
- 2-3 gerezd fokhagyma
- Kevés magyarbors
- 1-2 babérlevél
- Kevés füstölt - anyu hagyományosan füstölt szalonnabőrrel főzte - ami megmaradt a szalonnáról, már ha volt otthon. Nehéz időkben még az sem került bele… (Na igen, a fiam hogy háborogna… Azt hiszem, szerencsések vagyunk)
- Habaráshoz jó két evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt.
- Kevés ecet, só az ízesítéshez
Mindössze ennyi. Nem kell bele zöldség, sárgarépa, vöröshagyma, vagy tészta. Az már egy másik recept lenne...
Az elkészítés pedig ilyen egyszerű:
A babot felteszem főni a szalonnabőrrel, fokhagymával, babérlevéllel és a magyarborssal. Én szívesebben használok fejtett babot, mert puhább, és gyorsabban megfő. Természetesen készítheted száraz babbal, csak ne feledd előtte este beáztatni! És még valami! Inkább színes, vagy tarkababot válassz! Anyu szerint a fehér babtól olyan lesz a leves, mint a "halott valaga"
Arra vigyázz, hogy a babot sózni nem szabad, amíg az meg nem puhul.
Ha megfőtt a bab, hagyományos módon jöhet a tejfölös habarás fél kistejfölből és egy kanál lisztből. Mi a tejfölt natúr joghurttal vagy növényi tejszínnel helyettesítjük, ugyanolyan finom lesz.
Végül sózom, pici ecettel ízesítem. A gyerek kedvéért dobok a főzés végén 5-6 karika piros kolbászt a levesbe, de ez nem tartozik a hagyományos recepthez... Ártani viszont nem árt, és szép színt ad! :)
Ennyi az egész. Egyszerűen nagyszerű.
Bármilyen kelt tészta, vagy palacsinta illik hozzá másodiknak. Kiadós ebéd kevés hozzávalóból, kevés munkával. Én ezen a héten biztosan főzök egy adaggal, mert elég volt a karácsonyi dőzsből. Készítek mellé pogácsát, vagy töki pompost. És meg is van az isteni ebédünk.
Ha kedvet kaptál, próbáld ki Te is! Tényleg nem bonyolult. Ha pedig csak a füstölt hiányzik hozzá, nézz körül a weboldalunkon, garantáltan találsz valami finomat
Kolbász és szalonna hagyományosan - szalonnabolt.hu
Amennyiben további receptjeinkre is kíváncsi vagy, kattints ide: